Overdrachtsbelasting

Voorwaarden voor startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Dooitze Dijkstra
Door:
Voorwaarden voor startersvrijstelling overdrachtsbelasting
Gaat u een woning kopen of heeft u deze al gekocht en krijgt u deze binnenkort opgeleverd? Misschien kunt u de startersvrijstelling toepassen bij de overdracht van deze woning. Aan welke voorwaarden moet u dan voldoen?
Onderwerpen

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.

Wat is overdrachtsbelasting?

U betaalt overdrachtsbelasting bij de aankoop van een bestaande woning. In 2024 gelden er verschillende tarieven voor verschillende doelgroepen. De overdrachtsbelasting voor niet-starters bedraagt bijvoorbeeld twee procent van de aankoopprijs van een woning. Beleggers betalen maar liefst 10,4 procent. Bent u een starter en voldoet u aan alle voorwaarden van de startersvrijstelling, dan krijgt u misschien vrijstelling van overdrachtsbelasting. 

Welke voorwaarden gelden voor startersvrijstelling overdrachtsbelasting?

De startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting ondersteunt starters bij de aankoop van hun eerste woning. Hiervoor moet u in 2024 aan onderstaande voorwaarden voldoen:

  • U heeft de vrijstelling nog niet eerder toegepast.
  • U bent op het moment van verkrijging van de woning tussen de 18 en 35 jaar.
  • U gaat de woning als hoofdverblijf gebruiken.
  • De woning (inclusief aanhorigheden, zoals de tuin, garage en schuur) hebben een waarde van maximaal 510.000 euro (in 2023 was dit nog 440.000 euro en in 2025 is dit 525.000 euro).

Wat moet u doen om startersvrijstelling te krijgen?

Voldoet u aan alle voorwaarden voor de startersvrijstelling? Dan moet u nog wel het één en ander voorbereiden om hiervoor in aanmerking te komen. De Belastingdienst kent deze vrijstelling namelijk pas toe nadat u als koper: 

  • Een door de Belastingdienst opgestelde verklaring heeft ingevuld en ondertekend.
  • U deze verklaring(en) heeft laten controleren door een notaris en de notaris deze aan de akte van levering heeft toegevoegd. 

Zeker weten dat u recht heeft op startersvrijstelling overdrachtsbelasting?

Bent u tussen de 18 en 35 jaar en bent u van plan een woning te kopen of heeft u deze al gekocht en is deze nog niet opgeleverd? Laat dan beoordelen of u gebruik kunt maken van de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Onze belastingadviseurs zijn hierin thuis en zoeken dit graag voor u uit.

Neem contact met ons op