Toos Stegers en Ruben Kooy kochten samen met collega psychologen Coenraad en Frank, de twee founding fathers van Akerendam uit. Tegelijk draaiden ze een topjaar en verhuisden ze naar een schitterend pand. Gewend om alles op basis van vertrouwen te doen, dachten ze vooraf: gewoon even met geld schuiven – hoe moeilijk kan dat zijn? In een super leerzame drie maanden loodste het Legal Services team van Grant Thornton ze langs juridische en fiscale ijsschotsjes, die er toch bleken te zijn. Zij blikken terug op een intensieve tijd, waarin alles lukte. Goeie energie!

Wanneer kwamen jullie bij Akerendam werken en wat voor bedrijf is het?

Toos: "Akerendam maakt psychologie toepasbaar voor organisaties. We hebben een geweldig vak, waar je in de werkpraktijk heel veel mee kunt. Het is onze passie om te kijken waar deze kennis helpend is. Ik werk hier nu 20 jaar. 32 jaar geleden zette Akerendam als een van de eerste in Nederland assessments in om onderbouwd uitspraken te doen over iemands potentie voor een rol in een organisatie. Onze oprichters Rolf en Robert pionierden met de assessment center methodiek in Nederland: zij startten Akerendam in 1989. Hoewel de roots liggen op het voorspellen van werksucces, is de dienstverlening inmiddels veel breder. Omdat er ontzettend veel vragen leven over 'de mens' in organisaties."

Ruben: "Ik werk tien jaar bij Akerendam en trof een hechte groep psychologen, die met een ongelofelijke energie mensen en teams in beweging krijgt. We kijken wat ervoor nodig is en co-creëren met onze klanten. Dit varieert van coaching of een training met een acteurs tot team- en leiderschapstrajecten of cultuurinterventies. Je werkt hier op het snijvlak van meten en ontwikkelen – heel fijn en boeiend werk als organisatiepsycholoog: je helpt mensen echt vooruit."

‘We dachten vooraf: we schuiven even wat met geld – gelukkig hebben we nu de zekerheid dat het goed zit.’

Mooi bedrijf! Wat was de aanleiding van de management buy in en hoe kwamen jullie bij Grant Thornton voor juridisch en fiscaal advies?

Toos: "Het uitkopen van de oprichters was proces dat feitelijk al in 2015 startte. Toen werden drie van ons elk al voor een klein percentage partner. Wij zijn in de tussenliggende tijd steeds meer richting gaan geven aan Akerendam. We geloven in wat we doen, weten voor wie we het doen en met wie we het doen. Er zit heel veel overtuiging en energie op. In september 2020 startten we met de waardebepaling en het financiële traject. We dachten: dat doen we even. Maar dat bleek complexer dan gedacht. In totaal waren er zeven mensen betrokken in het proces en iedereen zat er net weer even anders in, zowel emotioneel als praktisch. De juridische werkelijkheid drong tot ons door en – ieder zijn vak – wij konden niet doorzien wat juridisch wijs is, noch fiscaal. Toen tipte een van onze commissarissen mij Géraldine en konden we haar gelukkig bellen. Precies op tijd."

Hoe was die fase met Legal Services voor jullie?

Ruben: "Ik weet nog dat we startten met een hele uitgebreide kick-off call. We waren met ons allemaal van Akerendam en de adviseurs en notarissen samen wel met 15 man. Een hoop mensen besef je dan! Géraldine heeft met het Legal Services team en fiscale collega’s een goede analyse gemaakt en een plan voor ons uitgestippeld. Dat was heel fijn: gewoon al zien welke stappen eraan komen en zeker weten dat je fiscaal en juridisch goed zit; dat geeft rust. Zij zorgden vervolgens ook voor de goede uitvoering. Ze maakten contracten op, waren ons contact met de notaris, belden nog even met onze accountant voor cijfers en hielden steeds een lijntje met ons open. Wij hadden het ondertussen druk genoeg: in coronatijd groeide de vraag naar onze begeleiding enorm."

Toos: "Géraldine waarschuwde ons meteen dat het intensief zou worden. Het was inderdaad een tijd van veel schakelen: na ons werk geconcentreerd in de cijfers en contracten duiken… maar het ging goed. Er was altijd iemand van het team bereikbaar voor onze vragen. We hadden ook een scherpe deadline van drie maanden voor dit traject: dan is het te overzien. En het is ons samen gelukt: die deadline is gehaald!"

Nog tot verrassende inzichten gekomen?

Toos: "Het fundament van deze overeenkomst was vanaf het begin het volste vertrouwen in elkaars intentie. Dat is ook overeind gebleven. Maar in de juridische uitwerking zie je over en weer soms dingen, die toch echt scheef lijken. Dan is het heel fijn dat de juristen bij Legal Services van Grant Thornton dat konden ontzenuwen met een heldere uitleg. Géraldine was ook belangrijk als mediator, door over en weer de perspectieven te belichten. Wij zaten als psychologen opeens aan ‘de andere kant’. Die ervaring neem je weer mee in je werk met mensen en complicaties op de werkvloer: je weet weer even goed hoe dat voelt! En wat ik sterk vond was de open evaluatie achteraf. Ook daar ervaar je van de andere kant hoe waardevol dat is."

En nu? Hoe gaat het met jullie?

Ruben: "Het gaat ontzettend goed. Het oude pand namen we niet over, dus zochten we iets ruimers vlakbij. Het werkt hier heerlijk, het is echt een nieuwe fase. We hebben fijne klantrelaties met veel vertrouwen en mooie opdrachten. We nemen nieuwe mensen aan én Toos is ook nog even afgestudeerd."

Toos: "Ja, het was intensieve en mooie periode! En de voormalig partners zijn ook tevreden en kijken met ons mee. We hebben net onze opening gehad. Een mooi feestje met onze opdrachtgevers om te vieren dat we nu hier zitten en eigenaar zijn. Dat was een mooie mijlpaal."

Gefeliciteerd, klinkt fantastisch! Hebben jullie tips? En zou je de volgende keer iets anders doen?

Ruben: "Eigenlijk hadden wij eerder externe adviseurs kunnen inschakelen. Op de een of andere manier ben je toch een beetje zuinig en wat optimistisch. Natuurlijk hadden wij in 2015 al wat aandelen gekocht. We dachten: nog zoiets, maar dan met grotere bedragen - nou, vergeet het maar! Partners uitkopen is natuurlijk echt anders. We hadden tijd kunnen besparen als we Legal Services van Grant Thornton eerder hadden benaderd."

Toos: "Wat je wil is die zekerheid dat je achteraf niet tegen van alles aanloopt. Dat je die stukken die erbij komen kijken eigenlijk gewoon in de kast kunt zetten en er nooit meer naar hoeft te kijken. Daar moet je voor zorgen. Dat is bij ons gelukt. Het zit gewoon goed in elkaar nu. Alle vragen zijn beantwoord, alle twijfels zijn geadresseerd – en soms wel drie keer! Ja, die begeleiding van Géraldine en de andere specialisten bij Grant Thornton: aanrader!"