Duurzaam HR-beleid

Duurzaam ondernemen: implementatie van een duurzaam HR-beleid

Door:
Melissa Overbeek
Corporate sustainability: implementing a sustainable HR policy
Het integreren van een duurzaam HR-beleid is belangrijk voor ondernemingen die waarde hechten aan het aantrekken en behouden van personeel. Met een duurzaam HR-beleid bindt u gemotiveerde en loyale werknemers langdurig aan uw bedrijf. Maar wat houdt een duurzaam HR-beleid eigenlijk in? Laten we enkele belangrijke aspecten op een rij zetten
Onderwerpen

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.

Groene arbeidsvoorwaarden

Groene arbeidsvoorwaarden worden steeds populairder. Dit zijn voorwaarden die niet alleen bijdragen aan de duurzaamheid van uw bedrijf, maar ook de band met uw werknemers versterken. Steeds meer mensen hechten waarde aan een positieve impact op het klimaat en milieu; werkgevers ondersteunen hun werknemers daarom bij het maken van duurzame keuzes. Voorbeelden hiervan zijn extra vakantiedagen voor vrijwilligerswerk en een budget voor het verduurzamen van werknemershuizen. Het invoeren van groene arbeidsvoorwaarden vergemakkelijkt het aantrekken en behouden van personeel en zorgt ervoor dat uw bedrijf voorbereid is op toekomstige wet- en regelgeving.

Bewust contracteren

Standaard arbeidscontracten zijn vaak complex en gericht op het minimaliseren van risico's, waardoor werknemers niet altijd begrijpen wat er precies in staat. Met bewust contracteren wordt het contract een instrument om een gelijkwaardige en duurzame relatie aan te gaan. Het beschrijft in begrijpelijke taal wat beide partijen willen bereiken, waardoor de kans op conflicten afneemt. 

Duurzame inzetbaarheid

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat al uw werknemers gemotiveerd en betrokken blijven, vooral werknemers die al lange tijd bij uw bedrijf werken. Dit kan worden bereikt door te zorgen voor een gezonde werkplek en aandacht te besteden aan zowel fysiek als mentaal welzijn. Investeringen in duurzame inzetbaarheid verhogen de productiviteit, besparen kosten en maken uw personeelsbestand veerkrachtiger.

Diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het gaat niet alleen om het hebben van een diverse groep mensen, maar ook om het creëren van een omgeving waarin iedereen zich welkom voelt. Een inclusieve werkplek leidt tot meer tevredenheid en betere prestaties van het team. Meer duidelijkheid over het wervingsproces (waarbij elke sollicitant op dezelfde manier wordt behandeld) en gelijke beloning zijn slechts enkele manieren om dit te bereiken.

Toekomstgericht ondernemen 

Het implementeren van een duurzaam HR-beleid vereist wellicht een andere mindset. We helpen u graag op weg! Wilt u meer weten over duurzaam HR-beleid of andere relevante thema’s binnen duurzaam ondernemen, zoals duurzaam contracteren of duurzame governance & aansprakelijkheid? 

Neem contact op met ons