Ook uw familiebedrijf komt vroeg of laat voor belangrijke keuzes te staan als het gaat om opvolging of bij calamiteiten. Hoe gaat het dan verder? Wie heeft welke verantwoordelijkheid binnen uw bedrijf? Blijft de familie betrokken? Hoe voorkomt u conflicten? Lastige vragen. Stel daarom een familiestatuut op. We helpen u met een duidelijk 5-stappenplan.
Onderwerpen

Waarom is familiestatuut noodzakelijk? 

Uw belangen als eigenaar, die van uw familie en van uw bedrijf liggen misschien niet altijd op één lijn. Hoe is alles dan geregeld  bij calamiteiten of bijzondere gebeurtenissen? Het familiestatuut biedt uitkomst! Vooral ook het proces om te komen tot een familiestatuut is heel nuttig! U begrijpt elkaar beter en voorkomt zo onenigheid en spanning in de familie. Zo lost u complexe vraagstukken over het familiebedrijf ook met elkaar op. U behoudt continuïteit in uw bedrijf, ook voor generaties die nog volgen. 

5-stappenplan biedt houvast 

Hoe stelt u een familiestatuut op? Welke onderwerpen komen hierin aan bod en hoe zorgt u dat iedereen zich aan het statuut houdt? Volg onderstaande stappen voor een goed proces: van totstandkoming tot naleving.  

  • Stap 1. Breng de verwachtingen via gesprekken in kaart. 
  • Stap 2. Kies de belangrijkste onderwerpen zoals eigendom, leiding, vermogen, besluitvorming 
  • Stap 3. Start het proces en maak daarna een concept. 
  • Stap 4. Laat iedereen ondertekenen en veranker in juridische documenten 
  • Stap 5. Evalueer periodiek. 

In ons whitepaper ‘Aan de slag met het familiestatuut’ lichten we de 5 stappen uitgebreid toe en geven we aan de hand van voorbeelden antwoord op de genoemde vragen. 

Familiestatuut

Het familiestatuut is een uniek document dat eigendom is van de familie en inzicht geeft in jullie waarden en visie. Het is het anker in barre tijden. En vertelt waar u voor staat en wat er destijds is besproken. Het is ook een basisdocument voor de jonge familieleden die de leeftijd krijgen om aan te schuiven bij het familieoverleg of familieberaad. Het geeft antwoord op allerlei vragen.

Meer weten?

Het opstellen van een familiestatuut is een uitgebreid proces dat deskundigheid, tijd en aandacht vereist. Het proces is misschien wel belangrijker dan het resultaat. Bent u al klaar voor de eerste stap of wilt u meer weten? Wij denken graag met u mee!

Neem gerust contact op met een van onze adviseurs familiebedrijf