De opvolging van uw familiebedrijf is vaak zowel financieel als emotioneel impactvol. Een complex proces waaraan u op tijd moet beginnen om dit succesvol af te ronden. We nemen u in 4 stappen mee waar u aan moet denken. Zo mist u niks. Ook de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de waardering van uw familiebedrijf zijn essentiële factoren voor een opvolging waar u zich prettig bij voelt.
Onderwerpen

De 4 stappen bij opvolgingsproces familiebedrijf 

Heeft u voor uzelf genoeg financiële zekerheid  als u uit het bedrijf stapt? Wie is de meest geschikte opvolger? Is deze klaargestoomd voor de opvolging? En wat doet u met (klein)kinderen die u niet opvolgen? Volg ons stappenplan en voeg uw eigen elementen toe: 

  • Stap 1: Breng uw positie als bedrijfsoverdrager goed in kaart 
  • Stap 2: Bepaal hoe u wilt dat de bedrijfsopvolging plaatsvindt. 
  • Stap 3: Maak de huidige positie van de potentiële bedrijfsopvolger inzichtelijk. 
  • Stap 4: Denk na over wat u wilt met niet-opvolgende (klein)kinderen. 

Hoe voorkomt BOR liquiditeits- en continuïteitsproblemen?   

De BOR is één van de fiscale wetgevingen om bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf financieel makkelijker te maken. Uiteraard moet u  aan bepaalde voorwaarden voldoen om hier aanspraak op te maken. Welke zijn dit en hoe biedt de BOR u fiscale voordelen?   

Wanneer is waardering bij bedrijfopvolging een échte must? 

Bedrijfsopvolging kan plaatsvinden via verkoop, schenking of vererving. Een waardering is niet altijd nodig, vaak nuttig en soms een must. Maatwerk dus. Wanneer is waardering écht een aanrader en hoe helpt de Discounted Cash Flow-methode (DCF) u bij een juiste waardering?  

In ons whitepaper leest u er alles over. In het whitepaper ‘Bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf’ lichten we de 4 stappen uitgebreid toe en geven we antwoord op de genoemde vragen.  

Tot slot: Stel uzelf ook de waardevolle vraag “Wat ga ik doen na overdracht van mijn bedrijf”?  

Zoals gezegd: bedrijfsopvolging van een familiebedrijf is complex en vereist uw tijd, aandacht en vaak ook wel externe expertise. Onze adviseurs helpen u én uw familieleden graag op weg! 

Neem contact op met één van onze adviseurs familiebedrijf