Nog geen seconde spijt

Na maanden uitgekeken te hebben naar dit moment, sta ik dan eindelijk hier: het vliegveld van Curaçao (Aeroporto Hato). Ik word opgehaald door vrienden uit Nederland die hier wonen en na een leuk weerzien, brengen zij me naar mijn appartement. De weg vinden naar het appartement blijkt nog een uitdaging… We zijn lopen binnen bij een buurman in de straat, waar we meteen voor een biertje worden uitgenodigd, én worden uitgenodigd om oudejaarsavond bij hem te vieren. Dit geeft maar eens aan hoe gastvrij de mensen op Curaçao zijn, en opnieuw: alles “poko poko”!

Uiteindelijk vinden we mijn appartement waar de huiseigenaar ook aanwezig is: hij ontvangt me hartelijk met een hapje en een drankje. Dat is een goed begin. Ik woon hier samen met nog tien andere huisgenoten die ook werken op Curaçao.

Oudejaarsavond

Op oudejaarsavond luiden we met de hele straat het nieuwe jaar in bij de buurman. Door de coronamaatregelen en de avondklok zijn er geen grote feesten op het eiland, dus dit is een super goed, en gezellig, alternatief. De sfeer was geweldig. Onze buurman biedt onderdak aan mensen uit Venezuela die gevlucht zijn vanwege de economische situatie daar. Hierdoor was er een mooie mix van mensen aanwezig en vond ik het vooral bijzonder om te zien hoe mensen hier om elkaar geven, met elkaar begaan zijn en vooral hoe de verschillende culturen bij elkaar komen. Je hoort mensen in het Spaans, Engels, Nederlands en Papiamento met elkaar communiceren. Veel mensen spreken hier alle vier de talen (!) waarbij Papiamento de voertaal is voor de lokale bevolking.

Even acclimatiseren

Na een goed begin op oudejaarsavond, staat de eerste week met name in het teken van het eiland ontdekken, rustig acclimatiseren (en wennen aan de temperatuur) en het regelen van een aantal zaken zoals een bankrekening. Werkvisum had ik geen omkijken naar, dat is goed geregeld door Grant Thornton Curaçao. Alleen een tripje naar de Immigratie in Willemstad om hem op te halen. Grappig om te zien hoe gedigitaliseerd en georganiseerd we in Nederland zijn en hoeveel (letterlijk) papierwerk er hier nog bij komt kijken 😉.

Let’s go! Eerste dag @ Grant Thornton Curaçao

En dan is het zover: de eerste werkdag op kantoor. Samen met een aantal andere nieuwe collega’s krijgen we eerst een introductie over de CLEARR-kernwaarden, de organisatiestructuur en volgden we wat interne trainingen over het uitwerken van jaarrekeningposten. Dat was met mijn ervaring uit Nederland gesneden koek, want we delen wereldwijd dezelfde kernwaarden en gebruiken dezelfde audit methodologie. Qua werk viel ik meteen met mijn neus in de boter met een opdracht voor één van de meest prestigieuze klanten van Grant Thornton Curaçao: een bank- en verzekeringsmaatschappij, met vestigingen in de hele Caribbean. We rapporteerden aan PWC in Trinidad & Tobago met een strakke deadline. Het was ook gelijk de start van het ‘busy season’. Dit is vergelijkbaar met wat ik gewend ben in Nederland.

Na mijn eerste klant, heb ik gewerkt voor een van de grootste telecom organisaties van de Caribbean en een non-profitorganisatie. Helaas werken we hier door COVID-19 nog veel op afstand en (nog) niet bij de klant. Gelukkig zijn er versoepelingen in aantocht en gaan we weer voornamelijk naar de klant toe (en dus ook weer naar klanten in het buitenland)!

Uitjes, maar ook hard werken

In tegenstelling tot wat mensen denken, is het echt niet zo dat er op Curaçao alleen maar gerelaxt wordt. Sterker nog: de mensen op Curaçao werken écht hard. Misschien zelfs harder dan in Nederland. Sommige mensen hebben hier twee banen om rond te kunnen komen. De salarissen liggen hier een stuk lager dan in Nederland en het levensonderhoud is hier duur. Dus respect! Natuurlijk is de boog niet continu gespannen. Na het werk drinken we regelmatig wat met elkaar of we halen bij de lokale horeca een lunch voor 12 tot 15 Antilliaanse guldens (zo’n € 7) die we met z’n allen in de kantine opeten. Daar nemen ze hier echt wel even de tijd voor, maar daarna gaat het gas er weer vol op.

Eerste indruk

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ben gestart met een goed gevoel. Ik krijg direct veel verantwoordelijkheid. Groei en ontwikkeling van de medewerkers vinden ze ook hier enorm belangrijk. De cultuur is heel open en je mag overal over meepraten. Je stem telt écht mee. Collega’s hebben hart voor het team: we doen het echt samen. Net als in Nederland is diversiteit en inclusie ook hier belangrijk. We hebben een super divers team qua vrouw/man-verhouding (40%/60%) en nationaliteit (met name Venezolaans, Antilliaans, Surinaams en Nederlands). Op een heel natuurlijke wijze komen culturen, talen en achtergronden samen en voel je dat er respect en interesse naar elkaar is. Iedereen voelt zich enorm thuis op het eiland en er heerst een goeie vibe.

Dus lieve vrienden en collega’s in het natte en koude Nederland: Ik hou het nog wel even vol hier. Stay tuned!

Werken bij Grant Thornton

Wie werkt bij Grant Thornton ontwikkelt zich razendsnel. Door persoonlijke begeleiding, opleidingen en een gevarieerd klantenpakket helpen we je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om te groeien. Ben je benieuwd geworden naar onze functies?

Bekijk de vacatures