Als ondernemer heeft u te maken met btw-wetgeving, zowel als u nationaal als internationaal onderneemt. Die wetgeving is vaak complex. Een juiste toepassing en optimale benutting van de mogelijkheden van de btw-wetgeving vraagt specialistische kennis. Kennis die onze btw-specialisten u kunnen bieden.

Nationale en internationale kennis van btw-wetgeving

Ons btw-team - bestaande uit een goede mix van academisch geschoolde, zeer ervaren adviseurs en jong talent - kent de nationale btw-regels goed. Met die kennis helpen wij u bij alle aspecten die voor de btw (kunnen) spelen. In het internationale netwerk van Grant Thornton is ons Nederlandse btw-team het Centre of Excellence. Daarmee vervullen wij een zeer belangrijke rol in het internationale netwerk van btw-experts binnen Grant Thornton. Mede hierdoor zijn onze btw-adviseurs op de hoogte van (internationale) btw-ontwikkelingen en heeft het uitstekende internationale contacten. Uw internationale btw-vraagstukken kunnen wij daardoor zelf behandelen of, indien nodig, snel aan de lokale btw-expert voorleggen. Doet u zaken in Azië of in Duitsland? Dan heeft u zelfs de beschikking over een Asian Desk of German Desk

Automatisering van de btw-administratie

Btw is ook typisch een belasting waarbij automatisering van de processen en toepassing van de regels u veel werk uit handen kan nemen. Wij zien dat automatisering, van btw-administraties, rapportages en indienen van btw-aangiften e.d., wereldwijd een steeds belangrijkere rol speelt. Daarom hebben wij diverse btw-specialisten die dedicated IT-tools bedenken en ontwikkelen, waarmee het voor u als ondernemer makkelijker wordt de btw-processen in te richten en te monitoren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Avalara Europese btw reporting tool, voor geautomatiseerde btw-aangiften in 30 landen.
  • Btw-checker, de btw-tool die uw data op 25 aspecten checkt op juistheid.
  • VIES number checker, tot duizenden btw ID-nummers in één keer verifiëren via de Europese database.
  • Custom made automatiseringsoplossingen.

Daarnaast bestaat ons btw-team uit een aantal branchespecialisten met extra aandacht voor specifieke branche problematiek, zoals:

Gerelateerde diensten

Btw-checker

Onze 'Btw-checker' checkt uw btw-data op 25 categorieën. Van bijvoorbeeld de toepassing van het juiste btw-tarief tot de berekening van de pro-rata aftrek in geval van een btw-vrijstelling.

Douaneadvies

Wanneer u goederen de EU in- of uitvoert, heeft u te maken met ingewikkelde douaneformaliteiten.

Financial compliance

Is uw onderneming internationaal actief? Dan wilt en moet u voldoen aan de (financiële) wet- en regelgeving in de verschillende landen waar u actief bent. Hoe houdt u financieel overzicht in tien landen?

Robert-Jan Brethouwer
Partner
Robert-Jan Brethouwer
Robert-Jan Brethouwer is werkzaam als partner bij Grant Thornton, waar hij zich bezig houdt met (internationale) btw-advisering
Lees meer over Robert-Jan Brethouwer
Robert-Jan Brethouwer
Partner
Robert-Jan Brethouwer

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer artikelen