Heeft u te maken met een cyberincident? Neem 24/7 contact met ons op.

Btw-advies

Hoe ben ik ‘in control’ over de btw?

Als ondernemer heeft u te maken met btw-wetgeving, zowel als u nationaal als internationaal onderneemt. Die wetgeving is vaak complex. Een juiste toepassing en optimale benutting van de mogelijkheden van de btw-wetgeving vraagt specialistische kennis. Kennis die wij u kunnen bieden.

Nationale en internationale kennis van btw-wetgeving

Ons btw-team - bestaande uit een goede mix van academisch geschoolde, zeer ervaren adviseurs en jong talent - kent de nationale btw-regels goed. Met die kennis helpen wij u bij alle aspecten die voor de btw (kunnen) spelen. In het internationale netwerk van Grant Thornton is ons Nederlandse btw-team het Centre of Excellence. Daarmee vervullen wij een zeer belangrijke rol in het internationale netwerk van btw-experts binnen Grant Thornton. Mede hierdoor zijn onze btw-adviseurs op de hoogte van (internationale) btw-ontwikkelingen en heeft het uitstekende internationale contacten. Uw internationale btw-vraagstukken kunnen wij daardoor zelf behandelen of, indien nodig, snel aan de lokale btw-expert voorleggen.

Automatisering van de btw-administratie

Btw is ook typisch een belasting waarbij automatisering van de processen en toepassing van de regels u veel werk uit handen kan nemen. Wij zien dat automatisering, van btw-administraties, rapportages en indienen van btw-aangiften e.d., wereldwijd een steeds belangrijkere rol speelt. Daarom hebben wij diverse btw-specialisten die dedicated IT-tools bedenken en ontwikkelen, waarmee het voor u als ondernemer makkelijker wordt de btw-processen in te richten en te monitoren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Avalara Europese btw reporting tool, voor geautomatiseerde btw-aangiften in 30 landen.
  • Btw-checker, de btw-tool die uw data op 25 aspecten checkt op juistheid.
  • VIES number checker, tot duizenden btw ID-nummers in één keer verifiëren via de Europese database.
  • Custom made automatiseringsoplossingen.

Daarnaast bestaat ons btw-team uit een aantal branchespecialisten met extra aandacht voor specifieke branche problematiek, zoals healthcare, real estate, transport & logistiek en webshops die internationaal zaken doen, bijvoorbeeld via Amazon platforms.

Gerelateerde diensten
Btw-checker

Onze 'Btw-checker' checkt uw btw-data op 25 categorieën. Van bijvoorbeeld de toepassing van het juiste btw-tarief tot de berekening van de pro-rata aftrek in geval van een btw-vrijstelling.

Douaneadvies

Wanneer u goederen de EU in- of uitvoert, heeft u te maken met ingewikkelde douaneformaliteiten.

Financial compliance

Is uw onderneming internationaal actief? Dan wilt en moet u voldoen aan de (financiële) wet- en regelgeving in de verschillende landen waar u actief bent. Hoe houdt u financieel overzicht in tien landen?

Bob van der Steen
Director
Bob van der Steen is Director indirect tax bij Grant Thornton Nederland en lid van de GTIL EMEA en Global IIT group.
Lees meer over Bob van der Steen
Bob van der Steen
Director
Bob van der Steen
Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.