Stap binnen in een wereld waar duurzaamheid niet alleen een trend is, maar een essentiële pijler van succesvol ondernemen. Bij ons draait het om meer dan alleen juridische begeleiding; het gaat om het bouwen van een duurzame toekomst voor uw bedrijf. In onze Sustainable Legal praktijk staat "juridisch duurzaam" centraal. Maar wat betekent dat precies?

Binnen de praktijk adviseren we met focus op duurzame ESG gerelateerde regelgeving en kijken we met u mee hoe duurzame principes juridisch te waarborgen binnen uw onderneming. Van het opstellen van bijvoorbeeld duurzame contracten, integreren van duurzaam HR-beleid en ESG-Due Diligence binnen onze M&A praktijk tot het adviseren over ESG en andere (nationale en internationale) wetgeving: wij denken graag praktisch en proactief met u mee. 

ESG (Environmental Social Governance)

Steeds vaker wordt van bedrijven verwacht dat ze meehelpen om de negatieve impact van hun activiteiten op het klimaat, de samenleving en alle betrokken partijen te beperken. ESG-wetgeving spoort bedrijven aan om milieuvriendelijke, gezonde, veilige en sociale elementen te integreren in hun bedrijfsvoering en om de onderneming op een fatsoenlijke manier te besturen. Het hoofddoel van deze regelgeving is het bevorderen van duurzaam ondernemen en het waarborgen van transparantie in de bedrijfsvoering.

Met een krachtig ESG-beleid laten bedrijven zien dat niet alleen winst, maar ook het milieu en de maatschappij belangrijk zijn. Het is inmiddels duidelijk dat het implementeren van sterke ESG-doelen meerwaarde oplevert, zowel door risico's te beperken als door waarde toe te voegen. Sterke ESG-prestaties worden gewaardeerd door beleggers, omdat ze leiden tot hogere rendementen.

Ook klanten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid bij het kiezen van bedrijven om zaken mee te doen. Een goed ESG-beleid maakt een bedrijf aantrekkelijker als werkgever voor de nieuwe generatie werknemers, die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Vanuit de wetgever wordt steeds meer aandacht gevraagd voor duurzaamheid. Deze grote (veelal Europese) wetgeving geldt met name voor grote ondernemingen. Zo stellen de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) eisen aan het rapporteren over niet-financiële informatie. We zien nu al dat deze wetgeving ook voor kleine(re) ondernemingen relevant wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan aanpassingen in de overeenkomsten die u afsluit met grote ondernemingen, waarin we inmiddels al met regelmaat ESG-gerelateerde voorwaarden tegenkomen.

Wij staan voor u klaar

Ons multidisciplinaire legal team begeleidt cliënten uit diverse sectoren bij verschillende ESG-thema's en het bijbehorende juridische kader. Door het combineren van juridische expertise en zakelijk inzicht helpt ons team ondernemingen en organisaties waarde te creëren via hun ESG-strategie, -beleid en (lange termijn) duurzaamheidsdoelstellingen.

Binnen onze praktijk hebben we de kennis en ervaring in huis om ondernemers praktisch en proactief bij te staan als het gaat om invulling van ESG-gerelateerde vraagstukken.

Wij helpen u onder andere met:

 • Wij helpen u onder andere met:

  Adviseren en informeren over juridische ontwikkelingen, zoals:

  • ESG-gerelateerde verplichtingen voor ondernemers;
  • Duurzaam contracteren;
  • Actuele juridische ontwikkelingen op gebied van CSRD, CSDDD, etc.
 • Wij helpen u onder andere met:

  Duurzaam ondernemingsrecht, zoals:

  • Adviseren over duurzame governance & compliance
  • Duurzaam (her)structureren: verankeren van duurzame principes in de organisatie
  • Adviseren op gebied van aansprakelijkheid en risico’s op gebied van implementatie van ESG;
  • Duurzaam M&A en Due Diligence onderzoek, waaronder duurzaam omgaan post DD.
 • Wij helpen u onder andere met:

  Duurzaam arbeidsrecht, zoals:

  • Duurzame arbeidsvoorwaarden;
  • Diversiteit & inclusie;
  • Inzetbaarheid personeel
  • Arbeidsomstandigheden & veiligheid;
  • En de inrichting van een juist werknemersklimaat.

Evenementen

23 apr. Voorgaand evenement

Gerelateerde diensten

Impact House

Hoe kunt u verduurzamen en maatschappelijke impact maken in de wereld van stakeholders, regelgeving en de vraag vanuit klanten en de maatschappij?

Onze specialisten

Géraldine Grünberg

Amsterdam

+31 (0) 88 676 9905

Anne Hofman

Alphen aan den Rijn

+31 (0) 88 676 9118

René Zijdeman

Alphen aan den Rijn

+31 (0) 88 676 9497

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.