Samen maken we de weg vrij voor een duurzame en fiscaal efficiënte toekomst voor uw bedrijf

Als u op deze pagina bent beland, is de kans groot dat u overweegt uw bedrijf te verduurzamen. Het bewust opnemen van belastingen in uw duurzaamheidsstrategie kan zorgen voor uitdagingen maar biedt u mogelijk ook voordelen in het kader van investeringen, initiatieven in bijvoorbeeld hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling van uw bedrijfsprocessen. Wij bieden u onze ervaring en expertise aan bij het omgaan met de veranderingen en de toenemende complexiteit van de regelgeving op dit gebied. 

Impact op uw organisatie

Nieuwe wetgeving, gedragscodes en anti-misbruikinitiatieven vragen om een herijking van (belasting)strategieën handelsstromen en een toenemend besef van wet- en regelgeving. Overheden wereldwijd nemen belastingmaatregelen om ethische praktijken, eerlijke compensatie en maatschappelijke bijdragen te bevorderen. Hierdoor worden ondernemers geconfronteerd met de nodige uitdagingen. Ons team helpt u graag bij:

  1. Evaluatie van huidige beleid: Het beoordelen van de bijdragen van uw bedrijf aan energiebesparende maatregelen, milieuduurzaamheid en innovatie. Ons team biedt een scan en ‘health-check’ van uw belastingstrategie aan met het oog op duurzaamheid om uitdagingen het hoofd te bieden en kansen te identificeren.
  2. Analyse van materiële onderwerpen: Van het vaststellen van de impact van het gebruik van hernieuwbare energie, CO₂-uitstoot, milieuvriendelijke investeringen en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen; wij bieden u deskundige begeleiding met het omgaan met de fiscale implicaties van de aspecten die relevant zijn voor uw bedrijf.
  3. Transparantierapportage: Bereid u voor op de toenemende eisen aan transparantie in rapportage en communicatie. Zorg daarbij ook dat u voldoet aan de voortdurend veranderende (wereldwijde) normen, inclusief belastingrapportages zoals de Country-by-Country (CbC) en Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) rapportages, op alle niveaus.
  4. Naleving in een evoluerend landschap: Blijf compliant met het belasting- en duurzaamheidslandschap, wat door de veranderende maatschappelijke ethische normen cruciaal is. Ons team biedt begeleiding bij rapportage, beschrijving, toepassing en indiening om ervoor te zorgen dat wordt voldaan aan de verwachtingen van de maatschappij.

Hoe kunnen wij u helpen

Uw duurzaamheidsinitiatieven kunnen uw dagelijkse bedrijfsvoering verstoren. Het Sustainable Tax team van Grant Thornton is gespecialiseerd  in het begeleiden van bedrijven bij het integreren van het ESG (Environmental, Social, and Governance) gedachtegoed. Wij adviseren u graag over verantwoorde belastingnaleving, helpen u bij het ontwikkelen van uw verduurzamingsstrategie en bij het verzilveren van de kansen die zich in dit kader voordoen.

Met onze one-stop-shop benadering helpen wij u graag bij het sociaal verantwoord ondernemen en het voldoen aan steeds strengere transparantievereisten. Ook assisteren wij u graag bij rapportageverplichting, zoals het beheren van de implicaties van het koolstofgrenscorrectie mechanisme (“Carbon Border Adjustment Mechanism” of  “CBAM”) en het waarborgen van naleving van de Europese ontbossingsverordening (EU's Deforestation Regulation of “EUDR”). 

Voldoen aan verplichtingen en verzilveren van kansen

In toenemende mate wordt op u als ondernemer een beroep gedaan op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van uw onderneming. Van u wordt verwacht dat ESG beginselen worden opgenomen in uw bedrijfsvoering, zowel in de vorm van faciliteiten (“carrots”) zoals subsidies of andere belastingvoordelen maar ook door middel van verplichtingen (“sticks”), denk bijvoorbeeld aan hogere belastingen, sancties en toegenomen rapportage-eisen. Dit biedt bedrijven kansen door toegang tot kapitaal te waarborgen, de reputatie te versterken, concurrentievoordelen te bieden, en toekomstbestendigheid door transparante duurzaamheidsrapportage te realiseren. Bovendien geeft dit inzicht in de financiële prestaties en in uw positie ten opzichte van collega's en concurrenten. 

ESG model sustainable tax

Onze diensten: wij helpen u risico’s te beheersen en kansen te benutten

Naast traditionele belastingadviesdiensten bieden wij u onze expertise aan ten aanzien van de groeiende hoeveelheid aan  rapportageverplichtingen, zoals bijvoorbeeld:

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism)

CBAM voorziet in een heffing ten aanzien van de invoer van specifieke producten op de Europese markt vanuit een land buiten de EU. Deze heffing is geïntroduceerd om de CO₂ voetafdruk die op dergelijke producten rust te beprijzen. Tot 2026 omvat CBAM ijzer, staal, cement, meststoffen, aluminium, elektriciteit en waterstof. In 2026 zal dit mogelijk uitbreiden naar chemicaliën en polymeren.

In de periode tot 2026 , moeten ondernemers hierover per kwartaal rapporteren. Vanaf 2026 zal de rapportage jaarlijks plaatsvinden: de eerste keer uiterlijk 31 mei 2027. CBAM treedt in zijn volledige reikwijdte op 1 januari 2026 in werking. Dit vereist strategische planning voor naleving certificering, autorisatie en rapportageprocessen. Ook zal er een interne procedure moeten worden opgezet voor het verwerven van de CBAM-certificaten die uiterlijk 30 juni 2027 moeten worden ingediend. Wij helpen u graag de impact te beoordelen, de benodigde gegevens te verzamelen en in lijn te komen met de regelgevende tijdlijnen voor een soepele overgang naar CBAM.

CSDDD: Uitstel, maar géén afstel ketenverantwoordelijkheid

Ondersteuning bij transparantievereisten

Een van de doelen van de Green Deal is om meer kapitaal vrij te maken voor duurzaamheidsinitiatieven. Het is daarom essentieel om transparante en duidelijke, vergelijkbare informatie te hebben over wat wel en wat niet als duurzaam wordt beschouwd. Hiertoe zijn verschillende beleidsinstrumenten opgezet, zoals de meest gangbare rapportagestandaard: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hoewel de term 'belasting' hierin niet expliciet wordt genoemd, heeft de CSRD een impliciete maar vitale verbinding met belastingen en hiermee een aanzienlijke invloed op strategische aspecten van materiële duurzaamheidskwesties. Ook andere transparantieverplichtingen zoals de Pillar II-regelgeving en Country-by-Country reporting verdienen aandacht in dit kader.

In nauwe samenwerking met onze duurzaamheid-praktijk van Impact House en overige specialisten stellen wij bedrijven in staat deze uitdagingen het hoofd te bieden en om te zetten in kansen voor duurzame groei en transparantie in het voortdurend ontwikkelende regelgevingslandschap.

Regelgeving gericht op het tegengaan van ontbossing (EUDR)

Op grond van de EUDR geldt een verbod op het op de Europese markt brengen en het verhandelen van producten die zijn geproduceerd als gevolg van ontbossing die heeft plaatsgevonden na 30 december 2020. De EUDR is van toepassing op (basis)producten zoals vee, palmolie, soja, cacao, koffie, rubber en hout, maar tevens op verschillen van deze basisproducten afgeleide producten als leer en palmolie-derivaten.

Naleving vereist een nauwgezette beoordeling of al dan niet sprake is van legale en ontbossingsvrije productie en er zal veel informatie moeten worden verzameld. Ons Sustainable Tax team is gespecialiseerd in het ondersteunen van u binnen deze handelsstromen, en biedt inzichten en assistentie tijdens de regelgevende overgang en daarna. Ontdek hoe onze diensten u kunnen begeleiden door de complexiteit van de EUDR en hoe ze uitdagingen kunnen omzetten in kansen voor duurzame groei.

Meer informatie
engineers on a solar power plant

Investeringsfaciliteiten

Tegenwoordig bieden steeds meer landen hun eigen belastingvoordelen om investeringen in milieuvriendelijke activa, energiebesparende initiatieven en duurzame energieprojecten te stimuleren. Wij begeleiden u graag door het doolhof van de mogelijkheden die wereldwijd beschikbaar zijn.

ESG verbinden met compliance om de toekomst vorm te geven

Bij Grant Thornton begrijpen we dat maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven en ESG (Environmental, Social, and Governance) overwegingen verder gaan dan naleving - ze vormen de toekomst van verantwoord zakendoen. Onze one-stop-shop aanpak verbindt ESG en duurzaamheid met naleving, waardoor uw bedrijf goed gepositioneerd is om een positieve impact te creëren. Of u nu hulp zoekt met de 'wortels' van duurzaamheidsvoordelen of de 'stokken' van nalevingsverplichtingen, onze geïntegreerde diensten versterken uw bedrijf voor een duurzame toekomst. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Sustainable Tax (ook wel: Duurzame belasting) gaat verder dan alleen ESG (Environmental, Social, and Governance) factoren. Het omvat een bredere benadering van duurzaamheid die zowel maatschappelijke verantwoordelijkheid (CSR) als andere relevante onderwerpen integreert.

Dit betekent dat bedrijven belastingstrategieën ontwikkelen die niet alleen financieel voordelig zijn, maar ook bijdragen aan milieubescherming, sociale rechtvaardigheid en transparant bestuur. Het belang van duurzame belasting ligt in het bevorderen van een verantwoorde bedrijfsvoering die bijdraagt aan een betere wereld, terwijl het ook kan leiden tot fiscale voordelen, verhoogde investeerdersvertrouwen, en een verbeterde reputatie.

Hoewel de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) noch de ESRS 'belasting' niet expliciet noemt, is het een cruciaal onderdeel van het risicobeheersingskader. Voor de bedrijven die verplicht zijn CSRD-rapporten op te stellen, is belasting bij uitstek een materieel item. Bedrijven kunnen aan de CSRD voldoen door:

  • Een uitgebreide duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen die belastingimplicaties omvat.
  • Regelmatig te rapporteren over ESG-prestaties en hoe deze verbonden zijn met hun belastingstrategie.
  • Transparantie te bieden over de impact van hun belastingbeleid op milieu- en sociale factoren.
  • Betrokken stakeholders te identificeren en te betrekken bij hun rapportageprocessen.
  • Een sterk governance raamwerk (ook wel Tax Control Framework) op te zetten dat belastingbeheer als een essentieel onderdeel beschouwt.

Deze aanpak helpt bedrijven niet alleen bij naleving, maar versterkt ook hun reputatie en vertrouwen bij investeerders en andere stakeholders.

Transparantie in duurzaamheidsrapportage biedt tal van voordelen voor bedrijven, waaronder:

  • Verhoogd vertrouwen van investeerders en consumenten: Transparante rapportage over duurzaamheid, inclusief belastingaspecten, versterkt de geloofwaardigheid van een bedrijf.
  • Verbeterde merkreputatie en concurrentievoordeel: Bedrijven die open zijn over hun ESG-prestaties en belastingstrategie worden vaak als betrouwbaarder en ethischer gezien.
  • Betere naleving van regelgeving: Transparantie helpt bij de naleving van regelgeving zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), Pillar II (onderdeel van de OECD's BEPS 2.0) en CbCr (Country-by-Country Reporting).
  • Inzicht in risico's en kansen: Duidelijke rapportage over belasting en duurzaamheid helpt bedrijven risico's te identificeren en kansen te benutten op het gebied van duurzaamheid en fiscale optimalisatie.
  • Toegang tot duurzame investeringsfaciliteiten: Transparantie kan de toegang tot investeringsfaciliteiten verbeteren die gericht zijn op duurzame projecten en bedrijven.

Deze voordelen dragen bij aan een robuuster risicobeheer en kunnen leiden tot verbeterde financiële prestaties en een sterker langetermijnperspectief.

In de overgangsfase (tot 2026) moet de importeur de rapportage voor CBAM indienen. Als de importeur een niet in de Europese Unie gevestigde partij is, dan is de indirecte douane vertegenwoordiger de aangewezen partij om namens de buitenlander de CBAM-rapportage te doen.

Met ingang van 2026 zal deze verplichting door een “toegelaten aangever” moeten worden gedaan: deze moet zich registreren bij de autoriteiten en moet aan verschillende voorwaardeden voldoen.

De aangifte dient u in via de EU portal: om daar toegang toe te krijgen, is E-herkenning nodig.

Nee, ook halffabricaten en gereed goed, zoals schroefjes, boutjes en moertjes, vallen onder de werking van deze regeling. Het is van belang om te bekijken of de goederen die u importeert op de lijst staan van producten waar CBAM op ziet. U kijkt dan of de goederencode van uw product in die lijst voorkomt. 

Wanneer de producten die u verkoopt onder de EUDR vallen, dan krijgt u ook te maken met verplichtingen uit de EUDR. Koffie is een van de producten waar de EUDR op ziet.

U geeft aan een kleine ondernemer te zijn: voor kleine ondernemers gelden de verplichtingen vanaf 29 juni 2025. U zult dan informatie aan uw leverancier moeten vragen die u aangeven wat het zorgvuldigheidsnummer is waaronder de goederen zijn ingevoerd in Europa en verder zult u de gegevens van de levering aan u voor de EUDR 5 jaar moeten bewaren. Voor grote ondernemers gelden zwaardere verplichtingen. Wij kunnen u over de verplichtingen informeren.

Als u die informatie niet krijgt, kunt u er niet van uitgaan dat de goederen niet door ontbossing zijn geproduceerd en dreigen er sancties voor u als u die goederen toch afneemt en levert.

De douane (bij invoer) en de Nederlandse Emissieautoriteit zullen de controle uitvoeren en kunnen pittige sancties opleggen.

Nee, ook producten die zijn geproduceerd met de grondstoffen waar EUDR op ziet, kunnen op de produktlijst staan van goederen waar EUDR voor geldt.

Zie als voorbeeld bijvoorbeeld rubber: niet alleen rubber staat op de lijst, maar ook rubberen binnen- en buitenbanden zijn EUDR-goederen. U moet de produktlijst bij de ontbossingsverordening-daarom zorgvuldig (laten) bekijken.