Als maatschappelijke organisatie wit u wel zeker weten dat u het goede doet. En u wilt uw impact ook kunnen communiceren naar uw stakeholders. Impactdoelen stellen, meten en continu verbeteren; daar gaat het om. Uw impact managen dus, net als uw financiën!

De opleiding Impactmanagement is een intensief praktijkgericht programma van zes maanden. U krijgt theorieën en modellen aangereikt die u meteen in de praktijk brengt. U leert door zelf een impactonderzoek op te zetten. Diverse gastsprekers delen hun ervaring, u maakt kennis met zowel de state of the art wetenschappelijke expertise als met uiteenlopende praktijkervaring van impactondernemers en -managers.

Wat levert de impact opleiding u op?

Bij succesvolle afronding van de opleiding:

 • ontvangt u een diploma;
 • kunt u uw organisatie begeleiden bij het meten, vergroten van - en communiceren over de eigen impact;
 • bent u impactmanager en wordt u opgenomen in het register voor impactmanagers dat we opzetten;
 • vormt u onderdeel van een community van changemakers. Daarin wisselen we kennis uit en weten we elkaar te vinden in trajecten.

Aanmelden opleiding

Vrijblijvende intake

Contact

Praktische informatie Impact opleiding

 • Elk voorjaar en najaar gaat er een editie van start
 • De opleiding bestaat uit 4 modules van 2 dagen en een afsluitende Challenge Day
 • Na elke module volgt een opdracht
 • Studiebelasting: 11,5 dagen (opleidingsdagen en opdrachten)
 • Kosten: €4.900,- – vrijgesteld van btw omdat we een CRBKO-geregistreerd opleidingsinstituut zijn
 • De opleidingsdagen vinden plaats op locatie in Amsterdam en de Challenge Day is in Utrecht
 • Algemene voorwaarden [ 136 kb ]

Data edities 2024 Impact opleiding: Impactmanagement

Editie najaar 2024-2:

Module 1: 2 en 3 oktober 2024
Module 2: 13 en 14 november 2024
Feedbacksessie (dagdeel): 11 en 12 december 2024
Module 3: 18 en 19 december 2024
Feedbacksessie (dagdeel): 22 januari 2025
Module 4: 29 en 30 januari 2025
Challengeday: 27 maart 2025

Voor wie?

U bent (senior-)medewerker of manager bij een organisatie die haar maatschappelijke waarde zo groot mogelijk wil maken en uw opdracht is om dat proces te begeleiden.

U werkt bijvoorbeeld bij:

 • Een impactinvesteerder die zijn portfolio zo wil inrichten dat hij maximale impact bereikt.
 • Een gemeente of goede doelen organisatie die de maatschappelijke waarde van initiatieven wil beoordelen en meer wil sturen op impact.
 • Een onderneming die klaar is voor de next step en de transitie wil maken van duurzaamheid naar waarde toevoegen.
 • Uw eigen eenmanszaak. Als ervaren zelfstandig consultant wilt u opdrachtgevers begeleiden bij het meten en managen van hun impact.

 

Niveau opleiding Impactmanagement

HBO+

De ingangseisen van de impact opleiding zijn;

 • Afgeronde hbo/wo opleiding,
 • minimaal 3 jaar werkervaring,
 • affiniteit met onderzoek,
 • basiskennis over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.


"De sterke combinatie van theorie en praktijk helpen mij om draagvlak en enthousiasme voor impactdenken binnen mijn organisatie te vergroten. Ik zou het iedereen aanraden!"

Sonja Sars - Natuur en Milieufederaties

Opleidingsprogramma

1. Kick start: de 5 dimensies van impactmanagement

U leert wat de basisprincipes van impactmanagement zijn en wat uw rol is als impactmanager. We bespreken het groeipad voor organisaties en welke tools en processen bij elke fase horen. U bent na het afronden van deze module in staat om een verandertheorie voor een organisatie of programma op te stellen waarin u de verwachte impact concreet maakt. Dat wordt uw eerste praktijkopdracht!


2. Deep dive: impact meten

U leert hoe u een impactonderzoek opzet en begeleidt. U kunt na afronding een haalbaar design voor dataverzameling maken. Ook leert u hoe u bestaande onderzoeken (de evidence base) kunt gebruiken voor het onderbouwen en vergroten van uw impact. Tenslotte komt in deze module de maatschappelijke business case aan de orde; en daarmee het waarderen van impact in geld. Wanneer is dat zinvol en welke methodes gebruikt u daarvoor?


3. Acceleratie: managen voor maximale impact

In deze module leert u hoe u een goede impactstrategie ontwikkelt. Welk initiatief gaat u financieren en hoeveel impact kunt u verwachten? Maar ook; hoe verhoudt
uw impact zich tot die van anderen en wat zijn goede benchmarks? Ten slotte geven we u tools mee om te bepalen hoe u impact kan monitoren en kan bijsturen tijdens de uitvoering.

 

4. DNA: verankering in je organisatie

In deze module leert u hoe u de impactboekhouding van een organisatie op orde brengt. U weet wat scherpe impactdoelen zijn en hoe uw medewerkers hierin kunt meenemen. U leert uit praktijkervaringen hoe u ervoor kan zorgen dat het Impact DNA in uw organisatie blijvend verankerd is. Tenslotte doet u kennis op over impactrapportages waar organisaties echt wat aan hebben.


5. Challenge day: verdieping met impactexperts

U verdiept u in een vraagstuk of idee gerelateerd aan impactmanagement dat u graag met impactexperts verder zou willen verkennen. U schrijft een kort essay hierover en presenteert dit op de challenge day. U krijgt feedback op uw vraagstuk en verrijkt uw eigen inzichten.

Over ons

Naamloos-1.png

We houden van praktisch en van resultaten. Dus geen hoog over concepten, maar een no nonsens aanpak, die u leert hoe u in de praktijk uw volgende stap zet. Zo helpen wij organisaties van klein tot groot te transformeren. Wij leiden op en adviseren. Dat doen wij sinds 2008. Wij zijn thought-leader binnen de duurzaamheids- en impactadviessector en hebben een internationale, sector-overschrijdende blik.

We zijn als opleidingsbureau geregistreerd bij het CRBKO als verkort beroepsonderwijs. Onze modellen, tools en voorbeelden komen uit de ruim 15 jaar ervaring die we hebben als duurzaamheids- en impactadviespraktijk. Wij delen al onze kennis graag met onze cursisten.

“De opleiding was een fantastische ervaring, begeleid door topdocenten en experts uit het werkveld met prikkelende casussen.”

Joeri Riet - Buurtgids

Deze opleiding wordt verzorgd door:

Edith Kroese – partner Duurzaamheid en Impact services Grant Thornton

Edith Kroese – partner Duurzaamheid en Impact services Grant Thornton

Impact-expert Edith Kroese is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Avance dat sinds 2022 onderdeel is van Grant Thornton. Edith heeft meer dan 25 jaar (internationale) ervaring met adviestrajecten en impactonderzoek voor bedrijven, goede doelen, impact financiers en overheden. In 2014 haalde ze een Master in Change Management en heeft ze zich gespecialiseerd in strategievraagstukken rondom duurzaamheid en maatschappelijke impact. Daarnaast is ze ook veelgevraagd spreker en trainer bij onder andere de Radboud Universiteit en trajecten voor toezichthouders.

 

Foto Simone de Wit Consultant Impact House

Simone de Wit – Manager Duurzaamheid en Impact services Grant Thornton

Simone de Wit is senior impact- en duurzaamheidsexpert en teamcoördinator van Impact Campus. Simone heeft jarenlange ervaring met het zichtbaar maken van- en sturen op impact in het sociale domein. Ze begeleidde veel diverse maatschappelijke organisaties, fondsen en impactinvesteerders in het uitdenken van hun impactstrategie en inrichten van impactmanagement. Als een van de hoofdtrainers van Impact Campus heeft ze veel ervaring in het trainen en coachen van professionals en maatschappelijke organisaties in impactmeten en -management. Simone is een van de bedenkers van Expeditie Impactmeten.

 

Vincent Belgraver - Manager Duurzaamheid en Impact services Grant Thornton

Vincent Belgraver - Manager Duurzaamheid en Impact services Grant Thornton

Vincent Belgraver adviseerde in de afgelopen 7 jaar meer dan 100 maatschappelijke organisaties, gemeenten, provincies, fondsen en goede doelen bij het bepalen van hun impactstrategie, het meetbaar maken van hun impact en het verbeteren ervan. Hierdoor heeft hij niet alleen goed zicht op hoe impactmanagement in de praktijk écht werkt, maar ook met welke uitdagingen organisaties vaak te maken krijgen en hoe zij daarmee om kunnen gaan.  Als een van de hoofdtrainers binnen Impact Campus gebruikt hij zijn ruime praktijkervaring nu om deelnemers van onze opleidingen te professionaliseren op het gebied van impact management.

Jacoline Plomp – partner Duurzaamheid en Impact services Grant ThorntonJacoline Plomp – partner Duurzaamheid en Impact services Grant Thornton

Jacoline Plomp is senior impact- en duurzaamheidsexpert. Al meer dan twee decennia geeft zij strategisch advies over het meten, maximaliseren en managen van impact en duurzaamheid aan bedrijven, investeerders, maatschappelijke organisaties en overheden. Na een internationale carrière werd ze mede eigenaar van adviesbureau Avance dat sinds 2022 onderdeel is van Grant Thornton. Momenteel is zij unitlead van de duurzaamheidsafdeling. Ze is gespecialiseerd in het ondersteunen van organisaties in hun transitie naar een meer toekomstbestendige en duurzame economie. Naast adviseur is ze spreker en docent onder andere aan de Universiteit van Utrecht en de opleiding impact management.