maandag 27 mei 2024
4:00 p.m. - 6:00 p.m. (CEST)
Grant Thornton
Gedempte Zalmhaven 4E
Rotterdam, 3011 BT

Grant Thornton en Board in Balance nodigen u uit voor een ‘ronde tafel’-sessie over het functioneren van het commissariaat. We delen inzichten uit het meest recente commissarissen benchmarkonderzoek 2022-2023. We focussen graag nog keer op het onderwerp stakeholdermanagement en de rol van de rvc. Door de actuele relevantie en de levendige discussie die we tijdens onze decembersessie rond dit onderwerp hadden gaan we graag nogmaals met belangstellenden de discussie aan over dit onderwerp.

Wanneer interessant?

De resultaten van de 15e editie van het Grant Thornton commissarissen benchmarkonderzoek laten zien dat het voor commissarissen geen uitgemaakte zaak is dat zij de wensen van de stakeholders voldoende kennen en dat het voor hen onvoldoende duidelijk is welke rol de rvc en de individuele commissaris daarin heeft. Dit terwijl het belang daarvan in de afgelopen jaren is toegenomen.

We gaan daarover graag met u in gesprek aan de hand van de volgende vragen:

  • Is stakeholdermanagement (mede) een rvc-rol?
  • Wat gebeurt er reeds vanuit de rvc qua stakeholderdialoog?
  • Is een rol voor de rvc wenselijk? Denk je hierbij aan de toezichtfunctie of de ambassadeursfunctie?
  • Waar de ligt de grens, in hoeverre komen we op het terrein van de bestuurder?
  • Kan de rvc überhaupt functioneren zonder stakeholderdialoog? En zo nee: is dan een gestructureerde aanpak (beleid) geen noodzaak?

Voor wie?

Voor commissarissen/toezichthouders, raden van bestuur, secretarissen van rvc’s en rvb’s en internal auditors.

Wanneer? 

Maandag 27 mei 2024

Programma

15.30 uur Inloop
16:00 uur Start programma
18.00 uur Borrel
19.00 uur Einde

Wat levert het op? 

We geven u inzicht in een deelaspect van het functioneren van het commissariaat, volgens commissarissen en betrokkenen. We bespreken suggesties ter verbetering. We gebruiken onder andere de ideeën die betrokkenen tijdens het onderzoek hebben aangereikt en verschillende voorbeelden uit de praktijk.

Sprekers

  • Gastcommissaris Fennemiek Gommer. Fennemiek is al jarenlang commissaris/toezichthouder. Zowel in de profit- als in de non-profitsector. Op dit moment is zij lid van de rvc/non-executive director bij Vivolta, Walraven, Ridder, Tesya en Facilicom.
  • Gastcommissaris Dorel Smits-Hoekstra. Dorel is meervoudig toezichthouder o.a. bij Amarosa. In het dagelijks leven is zij actief als organisatieadviseur voor vraagstukken rond positieve samenwerking binnen de boardroom en met stakeholders.
  • Oscar Toebosch en Dirk-Jaap Klaassen van Board in Balance modereren en presenteren de resultaten van het onderzoek. Board in Balance is een onafhankelijke organisatie die evaluaties van raden van commissarissen en raden van toezicht begeleidt en onderzoek verricht naar governance. Daarnaast stelt Board in Balance profielen op van rvc’s en rvb’s en van aan te trekken individuele commissarissen.

Serie over Grant Thornton Commissarissen benchmarkonderzoek 

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de serie rond het Grant Thornton commissarissen benchmarkonderzoek. Meer weten? Lees onze rapporten.