article banner
Tax

Btw-wetgeving in de Verenigde Arabische Emiraten gepubliceerd

Marco Visser Marco Visser

De zes Golfstaten (Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) introduceren per 1 januari 2018 een op de Europese gebaseerde btw-wetgeving. Op 23 augustus publiceerde de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), met Dubai als zakelijk centrum, haar btw-wetgeving.

Lees meer btw-gerelateerde artikelen >>

Btw-tarieven in VAE

De VAE hanteert op de meeste leveringen van goederen en diensten een tarief van 5 procent, maar bij uitzondering kan een vrijstelling of 0 procent tarief gelden. Ondernemers in de VAE hebben net als in Nederland een aftrekrecht afhankelijk van hun prestaties, maar een teruggaaf wordt niet automatisch op de aangifte verleend.

Verkoopt u vanuit Nederland diensten naar bedrijven in de VAE, dan geldt een btw verleggingsregeling, waarbij uw opdrachtgever de btw in de VAE moet aangeven. In geval van invoer van goederen zijn er diverse opties, waaronder het gebruik van een free zone.

Details btw-wetgeving nog niet duidelijk

De gepubliceerde wetgeving verwijst regelmatig naar nog uit te vaardigen uitvoeringsbesluiten. De hoofdlijnen zijn duidelijk, maar de details nog niet. Heeft u een vestiging in de Golfstaten of doet u zaken met de Golfstaten, laat u dan informeren wat de btw-wetgeving voor u kan betekenen.

De btw-adviseurs vanuit het internationale netwerk van Grant Thornton zijn nauw betrokken bij de implementatie van de nieuwe btw-regels voor ondernemers in deze regio. Handelt u met of heeft u een onderneming in de Golfstaten en wilt u meer informatie? Neem contact op met onze btw-adviseurs.

Lees meer btw-gerelateerde artikelen >>

Gerelateerde artikelen