WKR

Gerichte vrijstelling WKR: per 2022 beperkt voor arbovoorzieningen

Door:
insight featured image
Maakt u binnen de Werkkostenregeling (WKR) gebruik van een gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen die uw werknemers geheel of gedeeltelijk gebruiken op de werkplek? Per 2022 gelden er beperkingen voor welke voorzieningen hier voor de loonbelasting nog onder vallen. Welke arbovoorzieningen mag u nog wel vrijstellen en welke niet?
Onderwerpen

Waar is de vrijstelling arbovoorzieningen voor bedoeld?

De vrijstelling is primair bedoeld voor die voorzieningen waarmee u veiligheids- en gezondheidsrisico’s bij het verrichten van arbeid door uw werknemers voorkomt. U bent als werkgever op basis van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) verplicht deze voorzieningen te verstrekken en mag op grond van deze wet ook geen eigen bijdrage van uw werknemers vragen.

Verkeerde aannames werkgevers

Tot nu toe namen veel werkgevers aan dat (in redelijkheid) alle voorzieningen die zij in het arboplan opnamen hieronder vielen. De gerichte vrijstelling is echter nooit bedoeld om voorzieningen vrij te stellen die niet direct samenhangen met de wettelijke verplichtingen van u als werkgever.

Alleen verplichte arbovoorzieningen vrijgesteld

De Staatssecretaris van Financiën maakte in de Regeling van 28 december 2021 duidelijk dat u alleen verplichte arbovoorzieningen, die dus direct samenhangen met de verplichtingen van u als werkgever, gericht mag vrijstellen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een ergonomisch verantwoorde bureaustoel, een voetenbankje voor beeldschermen, een beeldschermbril, laboratoriumjassen en veiligheidsschoenen. De verwijzing naar de Arbowet maakt duidelijk dat u bij toepassing van de gerichte vrijstelling voor verplichte arbovoorzieningen geen eigen bijdrage van uw werknemers mag vragen.

Welke voorzieningen zijn dus niet vrijgesteld?

Voorzieningen die niet direct samenhangen met uw verplichtingen als werkgever vallen dus niet langer onder de gerichte vrijstelling. Denk hierbij aan het vergoeden of verstrekken van algemene gezondheidschecks, gezonde maaltijden, een fiets, sportieve activiteiten, een cursus stoppen met roken en stoelmassages.

Wat valt onder de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR)?
Wat valt onder de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR)?
Lees dit artikel

Pas uw arboplan aan

Deze aanscherping geeft duidelijkheid over wat wel en wat niet langer valt onder de vrijstelling. Pas uw arboplan aan of breng de niet verplichte voorzieningen onder in de vrije ruimte van de WKR. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met één van onze loonheffingsspecialisten.