Belastingen

10 belangrijke vragen rondom de fiets van de zaak

Door:
insight featured image
Steeds meer werkgevers bieden hun werknemers een fietsplanregeling. De overheid stimuleert het fietsgebruik om te voldoen aan de Europese klimaatafspraken om de CO2-uitstoot omlaag te brengen. Per saldo moet dat leiden tot minder drukte op de weg en in het openbaar vervoer en tot een betere luchtkwaliteit. Naast minder gebruik van de auto en meer bewegen, biedt een fiets van de zaak ook fiscale voordelen voor werkgever en werknemer. De WKR kan het belastingtechnisch nog gunstiger maken. Maar wat zijn de regels? En wat zijn de mogelijkheden voor u en uw werknemers? 
Onderwerpen

10 belangrijke vragen rondom de fiets van de zaak

Steeds meer werkgevers bieden hun werknemers een fietsplanregeling. In ons stappenplan beantwoorden wij de 10 meeste gestelde vragen rondom de fiets van de zaak. 

Werkkostenregeling en een fiets van de zaak

Een fiets van de zaak valt binnen de vrije ruimte van de Werkkostenregeling (WKR). De vrije ruimte voor werkgevers is in 2024 1,92 procent (2023 is 3%) van de fiscale loonsom tot 400.000 euro, over het meerdere bedraagt de vrije ruimte 1,18%. Dit bedrag mag belastingvrij verstrekt worden aan uw werknemers. 

Welke mogelijkheden voor een fiets van de zaak zijn er?

U kunt een fiets van de zaak op verschillende manieren aan uw werknemers aanbieden, namelijk: u stelt een fiets ter beschikking, u schenkt of vergoedt een fiets, u verrekent de betaling van de fiets met het brutoloon van uw werknemer of u verstrekt een lening voor de aanschaf van de fiets.

Welk type fiets valt binnen de vrije ruimte van de WKR-regeling? 

De regeling geldt voor alle soorten fietsen, of uw werknemer nu een elektrische fiets of een bakfiets kiest. Ook een fiets zonder trapondersteuning of een speed pedelec valt onder deze regeling.