Belastingen

Eenvoudige regels voor fiets van de zaak

Door:
insight featured image
Steeds meer werkgevers bieden hun werknemers een fietsplanregeling. Naast minder gebruik van de auto en meer bewegen, biedt een fiets van de zaak ook fiscale voordelen voor werkgever en werknemer. En de WKR kan het belastingtechnisch nog gunstiger maken. De fiscale regels voor een fiets van de zaak zijn sinds 2020 nog eenvoudiger geworden.
Onderwerpen

Download ons Whitepaper werkkostenregeling (WKR)

U leest meer over en ontvangt tips voor:

  • De vrije ruimte.
  • Hoe de WKR goed is voor uw medewerkers.
  • Hoe de WKR goed is voor de dga.
  • Wat de WKR betekent voor uw organisatie.

De fietsplanregeling draagt bij aan klimaatafspraken

Ook de overheid stimuleert het fietsgebruik om te voldoen aan de Europese klimaatafspraken om de CO2 uitstoot omlaag te brengen. Per saldo moet dat leiden tot minder drukte op de weg en in het openbaar vervoer en tot een betere luchtkwaliteit.

Sinds 1 januari 2020 is zijn de fiscale regels voor een fiets van de zaak simpel. U telt als werkgever jaarlijks 7 procent van de consumentenadviesprijs (inclusief btw) van de fiets bij het loon van de werknemer. Het bedrag van de bijtelling is belast als loon in natura, maar mag in de eindheffing van de werkkostenregeling (WKR). De werkgever betaalt de (lease-)kosten.

Let op: voor de fiets van de zaak maakt het niet uit of de werknemer de fiets zakelijk (inclusief woon-werkverkeer) gebruikt of privé. Daarom geldt de bijtelling altijd. Dit is anders dan bij de auto van de zaak.

De fietsplanregeling geldt voor alle soorten (elektrische) fietsen

De fietsplanregeling 2020 geldt voor fietsen die door spierkracht worden aangedreven, eventueel met trapondersteuning. De regeling geldt dus voor alle soorten (elektrische) fietsen, bakfietsen, maar ook voor speed pedelecs (elektrische fietsen waarvoor een helm en bromfietskenteken verplicht is, omdat ze wel 45 km/u kunnen gaan).

Let op: brommers en scooters vallen niet onder een fiets van de zaak.

Download de flyer om meer te lezen over de mogelijkheden, de voordelen en kosten. Is een fiets van de zaak logischer is dan een vergoeding? En wat als de werknemer een ander vervoermiddel gebruikt in plaats van een fiets van de zaak? Wij geven graag antwoord op al uw vragen.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.