In een serie van 5 podcasts nemen wij u mee in de urgentie van toekomstbestendig ondernemen. Niet alleen om de wereld leefbaar te houden. Maar ook om daarin relevant te blijven als onderneming.
Onderwerpen

De eerste twee afleveringen gaan over duurzame verslaglegging en de voordelen van een duurzaamheidsstrategie. Met de komst van de Europese verplichting voor duurzaamheidsrapportage (de CSRD) is duurzaamheid niet langer vrijblijvend. Het gaat er nu niet meer om wat u kunt doen maar om wat u moet doen.

In aflevering 3, 4 en 5 staat toekomstbestendig ondernemen voor familiebedrijven centraal. We gaan in gesprek met drie eigenaren van familiebedrijven en bespreken met hen prikkelende dilemma’s bij relevante thema’s als opvolging, eigenaarschap, vermogen en duurzaamheid. Deze podcastserie kwam tot stand in samenwerking met BNR.

Aflevering 1: Waarom u nu moet beginnen met verduurzamen

Emma Verheijke vertelt u in een half uur waarom u nu moet beginnen met verduurzamen om in 2025 klaar te zijn. Welke impact heeft duurzaamheid op uw organisatie? Wat is het brede belang van duurzaam ondernemen. U hoort waarom een duurzaamheidsverslag meer is dan een verplichting is en de concrete toekomst van elke organisatie gaat bepalen.

Aflevering 2: Tweegesprek met Emma Verheijke en Jenny Wassenaar

In een tweegesprek maken Emma Verheijke en Jenny Wassenaar van Trivium Packaging de urgentie van duurzaam ondernemen concreet. Hoe start je met de implementatie van je duurzaamheidsbeleid? Chief Sustainability Officer Jenny Wassenaar deelt haar ervaring met het implementeren van een duurzame bedrijfsstrategie en de grote voorsprong die dit oplevert. Ervaringsverhalen uit de dagelijkse praktijk met tips voor grote en kleine organisaties.

Aflevering 3: De dilemma’s van Lucas Lammers, 4e generatie eigenaar van LC Packaging 

Lucas Lammers vertelt hoe hij aan het roer kwam en hoe hij nu samen met zijn vrouw en zoons zijn opvolging voorbereidt onder begeleiding van een familie-coach. Luister hoe hij reflecteert op stellingen als ‘Lang niet ieder familielid is welkom in het bedrijf’, ‘Mijn kinderen kunnen niet zomaar rekenen op de aandelen in het bedrijf’, of ‘Nu de kinderen in de zaak zitten, praten we nooit meer met elkaar’.

Aflevering 4: De missie voor duurzaamheid en goed doen van Samuel van den Berg, 4e generatie eigenaar van Van den Berg Houtgroep

Een ondernemer die staat voor zijn product met een bedrijf waarin de waarden van de familie en het goed willen doen belangrijker zijn dan alleen winst maken. We praten met hem over het duurzame fundament van zijn vader, maar ook over dilemma’s als wel of niet werken in het familiebedrijf en wat doe je met het vermogen in de zaak. Een familiebedrijf met een missie!

Aflevering 5: Rik de Bruin – 3e generatie eigenaar van Gek van Fietsen

Als kind was hij al werkzaam in de zaak, samen met zijn broer. Rik vertelt hoe zij omgingen met het dilemma ‘Mijn vader kon erg moeilijk afscheid nemen van het bedrijf’. Maar ook hoe lastig het is om privé en bedrijf los van elkaar te zien. Luister naar zijn reflectie op stellingen als ‘Zorg voor de medewerkers staat niet altijd bovenaan de agenda’ en ‘De volgende generatie wordt wijzer ten koste van het familievermogen’. 

Playlist podcast toekomstbestendig ondernemen

U vindt onze podcast ook in de playlist van de BNR app, Apple Podcasts en Spotify.

Meer weten? Maak een afspraak!

Wij helpen uw onderneming graag op weg naar een transparante en duurzame toekomst. Neem contact op met een van onze specialisten.

Lees hier meer over toekomstbestendig ondernemen