Kun je eens iets over jezelf vertellen? Wie ben jij? Waar kom je vandaan? Wat is voor jou de ultieme manier om te ontspannen na het werk? Hoe breng jij het liefst je vrije tijd door?

Ik ben Lieke-Rosa Koetsier. Ik heb wiskunde gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen: iets héél anders dan wat ik nu doe! Ik werk nu bij Grant Thornton als IT auditor.

In mijn vrije tijd stijldans ik heel veel, samen met mijn vriend. Tijdens onze studie zijn we al gaan dansen, ik had toen nog helemaal geen ervaring. Na drie jaar zijn we begonnen met wedstrijden en inmiddels doen we mee aan allerlei soorten wedstrijden: nationale competities georganiseerd door de Nederlandse algemene dansbond, maar ook wedstrijden in Duitsland. We trainen 2 a 3 keer per week. Ik vind het vooral heel fijn dat het echt iets fysieks is dat je doet naast het (thuis)werken, wat voornamelijk toch met je hoofd is.

Leuk!

Je geeft zelf al aan: wiskunde, iets heel anders dan wat je nu doet. Neem ons is mee in je studie en hoe je hier bent gekomen?

Ik vind wiskunde heel erg leuk. Ik heb het niet voor niets vijf jaar lang (drie jaar bachelor en twee jaar master) gestudeerd. De wiskunde die ik tijdens mijn studie heb geleerd (laten we het exacte algebra noemen) is alleen niet altijd even toepasbaar in de “echte wereld”. Voor afgestudeerde wiskundigen zijn er zeker wel banen te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel banken en verzekeraars die wiskundigen in dienst hebben. De grootste uitdaging was voor mij om uit te vinden welke richting ik leuk vond. Het was allemaal nieuw en net iets anders dan mijn studie.

Daarom besloot ik naast mijn wiskundige vakken ook andere vakken te volgen. Tijdens mijn bachelor heb ik ook de propedeuse informatica gehaald. De masterrichting die ik koos had ook een verplichte afstudeerstage. Tijdens mijn master heb ik ook bedrijfskundige vakken gehad, waardoor ik meer leerde over bedrijfsstructuren. In mijn afstudeerstage werkte ik een half jaar bij EY in Amsterdam op de afdeling actuariaat: hier doen ze een soort “verzekeringswiskunde”, dus de wiskunde achter verzekeringen.

Ik vond het heel leuk bij EY, het is een hele professionele, grote organisatie. Toch wilde ik verder kijken omdat ik merkte dat het onderwerp (verzekeringen) mij niet zo lag en omdat het in een hele grote organisatie soms lastig is om als starter al echt inbreng te kunnen geven. Toen ging ik nadenken: wat vind ik nu echt leuk om te doen?

En wat was dat?

Cyber security sprak me op de universiteit heel erg aan. Ik had alleen niet echt veel ervaring met hacking, waardoor het lastig was daar een baan in te vinden. Toch kon ik op gesprek komen bij Grant Thornton voor een functie binnen cyber security. Ik voerde het gesprek met twee collega’s: een ethical hacker en een IT auditor. Ik bleek toch net te weinig kennis te hebben van cyber security, maar het verhaal over IT audit sprak me wel erg aan en maakte me nieuwsgierig.

Ik besloot ja te zeggen tegen de functie als IT auditor die ik kreeg aangeboden. Ik was enthousiast over de verhalen van de IT auditor die ik had gesproken, maar wist nog steeds niet erg veel van wat hij nou echt deed. Dat ging ik nadat ik in dienst kwam in de praktijk ervaren. Toen ik eenmaal begon, bleek dat IT auditors ook veel samenwerken met accountants, waar ik al helemaal niets vanaf wist, net zo min als van finance. Dat heb ik allemaal nog moeten leren nadat ik al was gestart als IT auditor.

Lieke-Rosa:

"Met een studie wiskunde en geen idee van IT audit, ben ik in het diepe gesprongen."

Je werkt er nu al ongeveer drie jaar. Ben je er inmiddels uit wat een IT auditor doet?

Zeker! Eigenlijk controleert een IT auditor de IT-omgeving van bedrijven. Binnen Grant Thornton is het werk van een IT auditor in tweeën gesplitst: we ondersteunen de accountant (IT audit in de jaarrekeningcontrole). De accountant wil de jaarrekening van een onderneming controleren, maar heeft zelf niet genoeg kennis van IT om de IT-omgeving te beoordelen en in kaart te brengen. Daar helpen we hen dan bij.

Anderzijds leveren we Third party assurance. Organisaties besteden soms een deel van hun IT-omgeving uit aan een serviceprovider. Bijvoorbeeld, bedrijf X besteedt de hosting van zijn IT-omgeving uit aan bedrijf Y. Stel dat een accountant bedrijf X komt controleren, dan wil de accountant weten waar de data staat opgeslagen en of er zwakheden zijn waardoor iemand de data kan inzien of aanpassen. Bedrijf X zegt: “onze data staat bij bedrijf Y, ga daar maar controleren”. Bedrijf Y kan honderden klanten hebben en heeft natuurlijk geen zin in 100 accountantscontroles per jaar. Bedrijf Y kan in dit geval een IT auditor langs laten komen die een Third party assurance uitvoert. Er wordt dan in een rapport vastgelegd hoe zij hun IT hebben geregeld: zijn de relevante controls opgesteld en geïmplementeerd? Wordt er elke dag een back-up gemaakt? Wanneer krijgt iemand bepaalde rechten? Etc. Dit rapport kan vervolgens worden overhandigd aan de accountant bij de accountantscontrole van bedrijf X. Vervolgens hoeft deze accountant niet meer bij bedrijf Y langs om daar zelf een controle uit te voeren. Die Third party assurance rapporten geven wij als Grant Thornton dus af.

Heel interessant!

Hoe kijk je nu, drie jaar later, terug op je keuze om IT auditor te worden? Ben je nog steeds enthousiast?

Ik heb héél veel geleerd en ik heb nu het idee dat ik echt begrijp wat ik aan het doen ben. Toen ik tien maanden in dienst was, ben ik begonnen met het Executive Programme of Digital Auditing (de post-masteropleiding voor IT auditors) aan de Universiteit van Amsterdam. Inmiddels heb ik al mijn vakken afgerond en ben ik mijn scriptie aan het schrijven. Die lever ik in december in en verdedig ik dan in januari 2022. De studie vond ik trouwens heel anders dan wiskunde. Hier is de bedrijfskundige kant ook veel belangrijker: sommige vakken zijn gewoon bijna accountantsvakken!

Na een jaar kreeg ik wel echt het grotere plaatje door: wat doet een accountant en waarom ben ik er als IT auditor? Hierdoor heb ik geleerd om beter met de accountant te communiceren en hen uit te leggen welke impact de bevindingen van de IT audit hebben op de jaarrekeningcontrole.

Er zijn veel wisselingen geweest in het team waardoor ik redelijk snel de persoon met de meeste ervaring werd, op mijn manager na. Hierdoor kreeg ik snel veel verantwoordelijkheden en een belangrijke rol binnen het team. Mijn werkzaamheden veranderden hierdoor ook: ik ben nu meer bezig met begeleiden van collega’s en reviewen van werkzaamheden. Het is heel leuk om te merken dat je zo snel vooruitgaat!

Lieke-Rosa:

"Het is heel erg leuk om te merken dat je zo snel vooruit gaat."

Hoe ervaar je de cultuur binnen de organisatie?

Open. Onze manager zal je echt nooit veroordelen. Ook heeft hij me vanaf het eerste moment inspraak gegeven: ook al was ik starter, er werd echt naar me geluisterd. Als hij een nieuwe werkwijze presenteert, verwacht hij van mij dat ik zeg wat ik ervan vind. Als je een goed idee hebt, wordt er iets mee gedaan. En ook als je zelf iets wilt, is er ruimte om dit te bespreken en waar te maken.

Kun je daar eens een voorbeeld van geven?

Zelf heb ik na een tijdje aangegeven dat het me leuk leek om nieuwe collega’s te begeleiden. Op dat moment waren er weinig nieuwe collega’s te begeleiden, maar toen dit wel het geval was, raakte ik betrokken in de sollicitatieprocedures en mocht ik hen uiteindelijk begeleiden.

Een tijd terug heb ik ook aangegeven dat ik naast IT audit ook data analyse wil doen. Dit leek me een leuke nieuwe uitdaging. Op deze manier kon ik mijn analytische vaardigheden verder ontwikkelen. Nu is het soms wel een uitdaging hoor! Ik moet echt mijn tijd verdelen en heb weer een nieuwe uitdaging hoe ik mijn rol ga vormgeven.

Wat zijn dingen waar je trots op bent?

Binnen mijn werk als IT auditor ben ik er trots op dat ik echt zelfstandig en zelfverzekerd ben geworden in mijn rol. Toen ik begon, was het best uitdagend: je hebt contact met ongeveer 20 accountants en 50 klanten, je voert heel veel interviews uit. Dat vergt wat communicatieve vaardigheden. Ook het schrijven van een goed rapport kan ik nu echt wel. En het is natuurlijk heel erg tof dat ik straks, na het verdedigen van mijn scriptie en nadat ik de norm voor het aantal praktijkuren heb gehaald, mezelf kan laten inschrijven in het NOREA-register.

Verder vind ik het heel erg leuk en goed dat ons team ook echt diverser wordt qua man-vrouw-verdeling. Toen ik in dienst kwam, was ik de enige vrouw in het team. Inmiddels hebben we vier vrouwen in het team! Het doet een team goed om in balans te zijn. Sowieso groeit het team, wat heel erg fijn is om te zien.

Wat zijn voor jezelf nog doelen voor de komende jaren binnen Grant Thornton?

Ik wil anderen ondersteunen in hun groei, net zoals mijn eigen leidinggevende dat bij mij heeft gedaan. Leren feedback geven en echt een goede manager te zijn, bij wie alles bespreekbaar is. Ook als het niet goed gaat. Zodat nieuwe collega’s zichzelf kunnen gaan ontwikkelen, met achter hen mijzelf als een stabiele factor.

Lieke-Rosa:

"Een leidinggevende rol waarin ik anderen kan ondersteunen in hun groei, dat lijkt me mooi."

Werken bij Grant Thornton

Wie werkt bij Grant Thornton ontwikkelt zich razendsnel. Door persoonlijke begeleiding, opleidingen en een gevarieerd klantenpakket helpen we je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om te groeien. Ben je benieuwd geworden naar onze functies?

Bekijk de vacatures