Mijn onderneming komt in problemen door tijdelijke marktomstandigheden. Wanneer is er sprake van een gedwongen verkoop? Hoe vindt een dergelijk verkoopproces plaats? Hoe vind ik een koper? En hoe snel moet ik handelen? Allemaal begrijpelijke vragen. Idealiter verkoopt u een onderneming vanuit kracht. Toch kan het ook gebeuren dat een onderneming of bedrijfsonderdeel moet worden verkocht omdat het in zwaar weer is geraakt. Deze situaties vragen om snelheid, sensitiviteit en goede afstemming tussen de verschillende stakeholders. Wij helpen u bij de verkoop van uw onderneming of bedrijfsonderdeel in geval van liquiditeitsproblemen.

Welke situaties vragen om een Accelerated M&A-proces?

Door het wegvallen van een grote klant, of door tijdelijke marktomstandigheden zoals het coronavirus, kan uw onderneming toch in de problemen raken. Ondernemers, banken of investeerders kloppen in dit soort situaties bij ons aan met de vraag het verkoopproces te leiden en op zoek te gaan naar een oplossing. Vaak in de vorm van een gedwongen volledige bedrijfsverkoop of verkoop van een specifiek bedrijfsonderdeel (carve-out). U kunt dit proces voor zijn door zelf proactief stappen te ondernemen. Door zelf het gesprek aan te gaan met onze overnameadviseurs. Samen met onze fiscalisten en juristen zorgen wij er voor dat u de voors en tegens scherp heeft. En maakt u de belangrijke keuzes, onder druk van snelheid, toch goed gefundeerd.

Snelheid is de uitdaging

In een Accelerated M&A-proces wilt u snel schakelen om te voorkomen dat de situatie verder verslechterd. Tegelijkertijd maken de omstandigheden het niet eenvoudig om snelheid te behouden. U wilt voorkomen dat informatie uitlekt die nadelige effecten heeft op uw klanten, werknemers en leveranciers. Dit vraagt om een prudente aanpak. Een potentiële koper kijkt kritisch naar de oorzaak van de slechte financiële situatie. Wij voorzien hem direct van essentiële informatie en financiële analyses. Zo overtuigen we hem en gaat er weinig tijd verloren. Bij ieder proces zien de belangen er anders uit. De uitdaging is om deze belangen goed te managen, en de snelheid te behouden. Dat vergt tact. Wij helpen u!

Pragmatische aanpak

Het M&A-team van Grant Thornton is compact genoeg om snel te kunnen schakelen, en heeft daarnaast het volle gewicht van de Grant Thornton organisatie achter zich om, waar nodig, bij te schakelen met juristen, accountants, fiscalisten en experts uit het internationale netwerk. Onze dienstverlening is gericht op mkb-bedrijven die gebaat zijn bij een pragmatische aanpak: geen lijvige rapporten maar met de voeten in de klei werken aan een oplossing.

Wat levert het op?

  • U krijgt een strak geleid verkoopproces.
  • U krijgt de beste deal onder de gegeven marktomstandigheden.
  • U heeft toegang tot een grote nationale maar ook internationale pool aan potentiële kopers.
  • U krijgt een goede sparringpartner die, ondanks de druk, de tijd voor u neemt.
  • U krijgt een op feiten gebaseerde oplossing waar alle betrokken partijen van profiteren.

Verkoop - Dare!!

De uitdaging
De uitdaging
De uitdaging
Het bedrijf ging heel goed, maar er was ook voor de andere activiteiten veel geld nodig. Dan kom je op een punt dat je extra kapitaal moet aantrekken of een kapitaalkrachtige partij moet zoeken waar je verder mee kunt.
De oplossing
De oplossing
De oplossing
Voor Dare!! stond bij de oprichting in het businessplan van één A4’tje al wanneer ze zouden verkopen en voor hoeveel.
Het resultaat
Het resultaat
Het resultaat
Het zelf opgerichte familiebedrijf is verkocht aan een internationaal bedrijf: Kiwa. De bedrijven vullen elkaar goed aan. Een logische stap dus.
Lees het interview met René Dijkstra

Verkoop Havatec

De uitdaging
De uitdaging
De uitdaging
De groeiplannen van Havatec voor de komende periode zijn voor een belangrijk deel op hun nieuwe uitvinding gebaseerd. Rabo had interesse om in het bedrijf te investeren, maar wilde aanvankelijk geen risico’s lopen.
De oplossing
De oplossing
De oplossing
Na het boekenonderzoek en de contractonderhandelingen volgde een sluitende verkoopdeal met Rabobank.
Het resultaat
Het resultaat
Het resultaat
Havatec presteert in 2021 boven de vooraf aan Rabobank beloofde groeiprognose. Voor 2022 verwachten de twee directeuren van Havatec de groei door te zetten.
Lees het interview

Verkoop familiebedrijf Klap BV

De uitdaging
De uitdaging
De uitdaging
96 uur voor de deadline de verkoop van je bedrijf niet kunnen afronden door corona. De family office had een ‘stand still’ opgelegd.
De oplossing
De oplossing
De oplossing
De risico's van de impact van corona werden in kaart gebracht en focus op de verkoop van de verzekeringen.
Het resultaat
Het resultaat
Het resultaat
Klap is een crisisbestendig bedrijf. De investeerder had er vertrouwen in. En de adviseurs hielden de details nauwlettend in de gaten. De deal is rond.
Lees het interview met CEO Jorg Roodbeen

Bedrijfsverkoop aan Evidensia

De uitdaging
De uitdaging
De uitdaging
We wilden doorgroeien, maar zaten als management aan onze max: 60 à 70 uur werken is oké, maar we hadden geen zin om daar 80 à 90 uur van te maken.
De oplossing
De oplossing
De oplossing
Wij zaten als ‘de drie musketiers’ constant aardig op één lijn. Uitgangspunt was dat wij als club bij elkaar wilden blijven.
Het resultaat
Het resultaat
Het resultaat
Uiteindelijk haalde de adviseur van Grant Thornton er een veel hoger bedrag uit.
Toekomst zekerstellen – en doorgaan alsof er niets gebeurd is

Management buy-out Holland Haag B.V.

De uitdaging
De uitdaging
De uitdaging
Na het betrekken van een nieuw pand stelden Bob (voormalig eigenaar) en Agaath (huidig eigenaar) elkaar de vraag. Wat is nu de volgende stap?
De oplossing
De oplossing
De oplossing
Een goede adviseur die de juiste vragen op de juiste manier kan beantwoorden en de juiste gegevens heeft voor de bankview.
Het resultaat
Het resultaat
Het resultaat
Agaath en Rob, haar compagnon, doen samen een management buy-out en kopen het compleet gemoderniseerde Holland Haag.
Een management buy-out met drie winnaars! Lees het interview

Verkoop van Instruct B.V.

De uitdaging
De uitdaging
De uitdaging
Na m’n zestigste wat meer vrijheid hebben om te doen wat ik wil.
De oplossing
De oplossing
De oplossing
Doortastend vermogen van Evert zorgde voor de juiste adviseur.
Het resultaat
Het resultaat
Het resultaat
Er is een deal. Het proces van bedrijfsverkoop, over een periode van 24 maanden, is bekend.
Lees het interview met Anton Wesdorp over de verkoop van zijn bedrijf

Wat komt er kijken bij het verkopen van mijn bedrijf?

Wij hebben 30 ondernemers geïnterviewd over hun ervaring met de verkoop van hun bedrijf. Benieuwd naar het verhaal van deze ondernemers? Vraag het boek 'De exit als kroon op ondernemerssucces' aan.

Bestel kosteloos het boek

Bekijk hieronder de animatie over bedrijfsovername