Ik wil mijn onderneming binnenkort verkopen, hoe bereid ik mij optimaal voor?

Wanneer en waar moet ik beginnen? Welke factoren beïnvloeden de waarde van mijn onderneming? En hoe ziet een dergelijk proces eruit? Allemaal belangrijke vragen wanneer u nadenkt over een mogelijke verkoop van uw onderneming binnen bijv. één of twee jaar. U wilt u zich hier optimaal op voorbereiden om zo de beste deal te realiseren. Maar ook om onaangename verrassingen tijdens een verkoopproces te voorkomen. Wij kunnen u daarmee helpen.

Als u uw onderneming nu nog niet wilt verkopen, maar wel over één of twee jaar, dan is dit het moment om te beginnen met de voorbereiding. Door op tijd te gaan nadenken over een mogelijke verkoop van uw onderneming kunnen er zaken aan het licht komen die wellicht om advies of om verbetering vragen. Tijdens een exit-readiness traject bereiden we uw onderneming aan de hand van verschillende workshops voor op een optimale verkoop.

Het exit-readiness traject - het begint bij uzelf

Voordat we ingaan op de voorbereiding van de onderneming op een verkoopproces is er een onderliggende vraag: waar liggen uw wensen; wat is voor u een goede exit? Daarom beginnen we met een kick-off sessie waarbij we de diverse mogelijkheden met u bespreken. We gaan in op de verschillen tussen een strategische koper, een financiële koper, een pre-exit of een Management buy-out / Management buy-in. En hoe verhoudt dit zich tot uw persoonlijke wensen en de wensen voor de onderneming. Vervolgens verzamelen we samen met u tijdens meerdere workshops de nodige informatie en inzichten. Hieronder een kort overzicht.

Partner Evert Everaarts

+31 (0) 88 676 9722

Neem contact op
Strategische positionering – creëer awareness bij uw kopers

Tijdens de eerste workshop kijken we met een strategische bril naar het verkoopproces. Wat wilt u als verkoper? Wie zijn mogelijke kopers, en waar hechten deze kopers waarde aan? Wat wordt er in uw markt betaald voor bedrijven? En tenslotte wat betekent dit voor de positionering van de onderneming zodat uw onderneming niet onbekend blijft bij de potentiële kopers?

Risico inventarisatie op financieel, juridisch en fiscaal gebied ten behoeve uw optimale exit

Vervolgens inventariseren we de risico’s. Tijdens het verkoopproces kunnen risico’s naar voren komen die leiden tot een lagere opbrengst of zelfs de hele deal in gevaar brengen. Om dit te voorkomen bieden we in een vroeg stadium workshops aan die worden begeleid door specialisten ter zake. Deze expertsessies worden gebruikt om de financiële, fiscale en juridische huishouding van de onderneming door te lichten en om met advies te komen waar en hoe deze verbeterd kan worden. Veel van deze zaken zijn tijdig nog goed op te lossen.

Voorbereiden van informatie benodigd in de dataroom

Tot slot behandelen we in de laatste workshop de informatie die nodig is om de dataroom in te richten. Het op tijd en grondig voorbereiden van de dataroom zorgt ervoor dat het verkoopproces sneller en soepeler verloopt en signaleert dat u in control bent.

Bij het afronden van de workshops worden aandachtspunten en aanbevelingen met u gedeeld, waarmee u zelf verder aan de slag kunt. Indien tijdens de workshops blijkt dat sommige aspecten meer voorbereiding en verdere begeleiding vergen neemt ons multidisciplinaire team in samenspraak met u verdere concrete stappen.

Wat levert het op?

  • U krijgt inzicht in potentiële kandidaat overnemers.
  • U krijgt een idee over de waarde van uw onderneming.
  • U krijgt inzicht in uw financiële, fiscale en juridische huishouding ten behoeve van een optimale exit.
  • U bent maximaal voorbereid en in control om een verkooptraject aan te vatten.
  • U krijgt de beste deal, op financieel én emotioneel vlak.
Deals die wij realiseerden Bekijk meer deals

april 2019

Holland Haag B.V.

Leverancier van gordijnen

Advisering van het management team bij een management buy-out.

Lees meer over deze deal

januari 2020

Instruct B.V.

Uitgeverij

Begeleiding van Instruct B.V. in het verkoopproces aan Do-IT @School.

Lees meer over deze deal

augustus 2019

Hillson Exploitatie B.V.

Beveiliging

Hillson Exploitatie begeleid in het overnameproces door Nordian Capital.

Lees meer over deze deal

Wat komt er kijken bij het verkopen van mijn bedrijf?

Samen met Nlgroeit heeft Grant Thornton 30 ondernemers geïnterviewd over hun ervaring met de verkoop van hun bedrijf. Benieuwd naar het verhaal van deze ondernemers? Vraag het boek 'De exit als kroon op ondernemerssucces' aan.

Bestel kosteloos het boek