Voor uw werknemers draagt u premies werknemersverzekeringen af aan de Belastingdienst. Bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid hebben zij recht op een uitkering van het UWV.

Verzekeringsplicht

Werkt u voor uw eigen B.V.? Dan bent u meestal niet verzekerd.

Heeft iemand anders ook zeggenschap binnen de B.V.? Bent u dan als bestuurder / aandeelhouder verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen of toch niet? Ten onrechte geen premies afdragen, kan tot vervelende situaties leiden. Ten onrechte wel premies afdragen trouwens ook, als u achteraf niet verzekerd blijkt te zijn. Ook in familieverband bestaat er vaak onduidelijkheid over verzekeringsplicht. Dient u voor uw partner, zoon of dochter premies af te dragen?

Daarnaast kunt u voor uw werknemers kiezen om eigenrisicodrager te worden. U loopt dan zelf risico bij arbeidsongeschiktheid van uw werknemers. In ruil betaalt u minder premies. Uiteraard kan dit extra risico worden herverzekerd.

Grant Thornton kan u helpen bij:

  • beoordelen van verzekeringsplicht van de dga;
  • beoordelen in welk land uw werknemers verzekeringsplichtig zijn;
  • begeleiden bij de keuze om eigenrisicodrager te worden of niet;
  • adviseren over vrijwillige verzekering bij het UWV.
John Boer
Senior tax manager
John Boer is als senior belastingadviseur werkzaam bij Grant Thornton. Zijn klanten zijn met name de nationale (middel)grote ondernemingen en hun DGA(’s) vaak actief in de zakelijke dienstverlening, (groot- en detail)handel, zorg. John zijn expertise als belastingadviseur is alles wat uw personeel raakt op het gebied van loonheffingen, werknemersverzekeringen, (flexibele) arbeidsvoorwaarden, arbeids- en ontslagrecht, payroll, verzuimbegeleiding en ook met name de Werkkostenregeling (WKR).
Lees meer over John Boer
John Boer
Senior tax manager
John Boer

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer artikelen

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.