Voorgaand evenement dinsdag 12 december 2023

Grant Thornton en Board in Balance nodigen u uit voor een ‘ronde tafel’-sessie over het functioneren van het commissariaat. We delen inzichten uit het meest recente commissarissen benchmarkonderzoek 2022-2023. We focussen deze keer op stakeholdermanagement en de rol van de rvc.

Wanneer interessant? 

De resultaten van de 15e editie van het Grant Thornton commissarissen benchmarkonderzoek laten zien dat het voor commissarissen geen uitgemaakte zaak is dat zij de wensen van de stakeholders voldoende kennen en dat het voor hen onvoldoende duidelijk is welke rol de rvc en de individuele commissaris daarin heeft. Terwijl het belang daarvan in de afgelopen jaren is toegenomen.

We gaan daarover graag met u in gesprek aan de hand van de volgende vragen:

  1. Is stakeholdermanagement (mede) een rvc-rol?
  2. Wat gebeurt er reeds vanuit de rvc qua stakeholderdialoog?
  3. Is een rol voor de rvc wenselijk? Denkt u hierbij aan de toezichtfunctie of de ambassadeursfunctie?
  4. Waar de ligt de grens, in hoeverre komen we op het terrein van de bestuurder?
  5. Kan de rvc überhaupt functioneren zonder stakeholderdialoog? En zo nee: is dan een gestructureerde aanpak (beleid) geen noodzaak?

Voor wie? 
Voor commissarissen/toezichthouders, raden van bestuur, secretarissen van rvc’s en rvb’s en internal auditors.

Wanneer?
12 december 2023

Programma
Inloop vanaf 15:30 uur
Programma 16:00-18:00 uur
Borrel 18:00 uur

Wat levert het op?
We geven u inzicht in een deelaspect van het functioneren van het commissariaat, volgens commissarissen en betrokkenen. We bespreken suggesties ter verbetering. We gebruiken onder andere de ideeën die betrokkenen tijdens het onderzoek hebben aangereikt en verschillende voorbeelden uit de praktijk.

Sprekers

  • Gastcommissaris Doede Vierstra. Doede is al jarenlang commissaris/toezichthouder. Zowel in de profit- als in de non-profitsector. Op dit moment is hij lid van de rvc van het Leiden Universitair Medisch Centrum, voorzitter van de rvt van KNGF geleidehonden, voorzitter van de rvc van Stedin, lid van de rvc van PGGM en sinds kort lid van de rvt van de Nederlandse Bachvereniging .
  • Gastcommissaris Joost van Loon. Joost is al jarenlang commissaris/toezichthouder. Op dit moment is hij voorzitter van de rvt van Blick op onderwijs. Daarnaast is hij onafhankelijk voorzitter College van Belanghebbenden Jeugdbescherming en Jeugdreclassering.
  • Bart Jonker, CFO van Grant Thornton en buitengewoon betrokken bij het onderwerp stakeholdermanagement, treedt op als gastheer.
  • Oscar Toebosch en Dirk-Jaap Klaassen van Board in Balance modereren en presenteren de resultaten van het onderzoek. Board in Balance is een onafhankelijke organisatie die evaluaties van raden van commissarissen en raden van toezicht begeleidt en onderzoek verricht naar governance. Daarnaast stelt Board in Balance profielen op van rvc’s en rvb’s en van aan te trekken individuele commissarissen.

Serie over Grant Thornton Commissarissen benchmarkonderzoek 
Deze bijeenkomst maakt deel uit van de serie rond het Grant Thornton commissarissen benchmarkonderzoek. Meer weten? Lees onze rapporten.

Sprekers

Bart Jonker
Lid raad van bestuur

Sinds januari 2003 is Bart werkzaam als partner binnen de controlepraktijk van Grant Thornton. Ook is hij sinds 2019 toegetreden tot de raad van bestuur van Grant Thornton. Naast internationaal opererende bedrijven, adviseert hij ondernemers binnen de nationale markt in de regio Amsterdam. Tevens is hij gespecialiseerd in Business Risk Services en de uitvoering van due diligence onderzoeken.

Dirk-Jaap Klaassen
PARTNER BIJ BOARD IN BALANCE
Dirk-Jaap Klaassen Volg op LinkedIn

Dirk-Jaap Klaassen is researcher/consultant bij Board in Balance. Sinds 2008 verbonden aan Aalt Klaassen bv, waar Dirk-Jaap de afgelopen jaren evaluaties heeft (mede)begeleid en heeft meegewerkt aan het jaarlijkse commissarissen-benchmarkonderzoek. Dirk-Jaap is historicus.

Oscar Toebosch
MODERATOR EN PARTNER BOARD IN BALANCE
Oscar Toebosch Volg op LinkedIn

Oscar is researcher/consultant en mede-oprichter van Board in Balance. Tevens bestuursadviseur met specialisaties governance, strategie (businessplannen, performance management) en verantwoording (integrated reportin

Doede Vierstra
Gastcommissaris
Doede Vierstra Volg op LinkedIn

Doede is al jarenlang commissaris/toezichthouder. Zowel in de profit- als in de non-profitsector. Op dit moment is hij lid van de rvc van het Leiden Universitair Medisch Centrum, voorzitter van de rvt van KNGF geleidehonden, voorzitter van de rvc van Stedin, lid van de rvc van PGGM en sinds kort lid van de rvt van de Nederlandse Bachvereniging.

Joost van Loon
Gastcommissaris
Joost van Loon Volg op LinkedIn

Joost is al jarenlang commissaris/toezichthouder. Op dit moment is hij voorzitter van de rvt van Blick op onderwijs. Daarnaast is hij onafhankelijk voorzitter College van Belanghebbenden Jeugdbescherming en Jeugdreclassering.

Aankomende evenementen