article banner
BTW

Btw privégebruik auto aftrekbaar van de winst?

Onlangs heeft rechtbank Zeeland-West-Brabant bevestigd dat overeenkomstig de wet Inkomstenbelasting, de btw-correctie voor privégebruik auto aftrekbaar is van de winst uit onderneming. De belastingplichtige beriep zich ook nog op het door de staatssecretaris gewekte vertrouwen dat dit is toegestaan. Twee - nul voor belastingplichtige dus, maar de VAR moet er nog naar kijken.

Btw kostenpost onderneming

Indien u als ondernemer aan het eind van het jaar op uw btw-aangifte, de btw wegens privégebruik van de auto betaalt aan de belastingdienst dan mag u dat btw-bedrag ten laste van uw winst uit onderneming brengen. Onlangs kwam het tot een procedure omdat de Belastingdienst stelde dat de btw niet in mindering op de winst mag worden gebracht, zelfs niet toen belastingplichtige een brief uit 1975 van de (toenmalige) staatssecretaris voorlegde.

Goedkeuring in 1975

In 1974 had het Hof Den Haag al eens beslist dat dit was toegestaan ingevolge de Wet Inkomstenbelasting 2001. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft de staatssecretaris in 1975 een brief geschreven, waarin hij aangeeft dat de uitspraak als richtlijn kon worden gebruikt. Hij was het niet helemaal eens met het Hof, maar ging ermee akkoord en zag af van hoger beroep. Deze brief is nog niet ingetrokken.

TIP: Ga na of u de btw op privégebruik auto in mindering heeft gebracht. Is dat niet het geval, neem dan contact op met uw adviseur. Onze btw-specialisten zijn u daarbij graag van dienst.

Belastingplichtige krijgt gelijk

Voor de rechtbank was dit aanleiding om de belastingplichtige in het gelijk te stellen, omdat ten eerste de staatssecretaris het vertrouwen heeft gewekt dat de btw in aftrek kon worden gebracht van de winst, en ten tweede omdat de Wet Inkomstenbelasting dit toestaat, zoals eerder door het Hof Den Haag is bevestigd.

Belastingdienst geeft niet op

Ruime overwinning voor de belastingplichtige dus, maar toch gaat de Belastingdienst in hoger beroep. Als de Belastingdienst uiteindelijk gelijk krijgt dan heeft dit gevolgen voor veel ondernemers. Maar tot die tijd kunt u de btw in mindering brengen van de winst.

Dit artikel is geschreven door: Ali Muhamad, Consultant Tax