article banner
Btw

Registratieplicht voor Noorse btw bij online verkopen

Marco Visser Marco Visser

Verkoopt u via een website of webplatform aan Noorse consumenten? Dan is per 1 april 2020 het een en ander voor u veranderd. Noorwegen heeft namelijk nieuwe regelgeving ingevoerd. Lees wat er voor u verandert.

Invoervrijstelling vervalt

Bij online verkopen is het gebruikelijk dat de consument de invoer btw of invoerrechten over de aankopen moet betalen. Daarbij is vaak gebruik te maken van een vrijstelling van btw en/of invoerrechten als de waarde van het pakketje onder een bepaalde waarde blijft. Voor Noorwegen was die waarde NOK 3,000 (plm. 270 euro). Deze regeling is per 1 april 2020 vervallen.

Leverancier moet invoeren

Sinds 1 april 2020 is het in Noorwegen niet meer mogelijk dat de consumenten goederen van geringe waarde ten invoer aangeven en de vrijstelling komt te vervallen. Onder de nieuwe regeling bent u als leverancier verplicht zich te registreren voor de btw in Noorwegen en Noorse btw (regulier tarief is 25%) op uw leveringen met geringe waarde te berekenen en af te dragen. Voor leveringen met een hogere waarde dan plm. 270 euro mag de consument dus wel blijven invoeren.

Geldt voor goederen met waarde onder 270 euro

Het bedrag van plm. 270 euro is een bedrag per individueel product en niet een bedrag per factuur of transactie. Om u ervan te verzekeren dat de goederen worden gezien als goederen met lage waarde waarop btw is berekend en dat ze door de douane komen, moet uw zending aan een aantal formaliteiten voldoen. U moet het pakketje voorzien van uw VOEC registratienummer en relevante informatie verstrekken: naast uw VOEC registratienummer moet de inhoud van het pakketje worden beschreven (waarde, beschrijving van de aard en hoeveelheid goederen).

Eenvoudige registratie mogelijk

Als u nog niet geregistreerd bent in Noorwegen, dan is de meest gemakkelijke manier u te registreren in het VOEC register. Dit is een registratie onder een vereenvoudigd - met minder administratieve verplichtingen – regime (VOEC).

Uitzonderingen

Dit vereenvoudigde regime kan echter niet worden gebruikt voor voedsel, bepaalde beperkte goederen en goederen die aan accijns zijn onderworpen. In dat geval moet een reguliere btw-registratie plaatsvinden.

Voor goederen met een waarde van meer dan plm. 270 euro, blijft de mogelijkheid dat de consument de invoer regelt, maar u kunt er ook voor kiezen dit zelf te gaan doen. In dat geval is ook een reguliere btw registratie noodzakelijk.

De Noorse regeling die op 1 april in werking is getreden zit vol met keuzes en uitzonderingen. Levert u aan Noorse consumenten en wilt u meer informatie over de Noorse registratieplicht? Neemt u dan contact op met één van onze btw-adviseurs.

Actualiteiten