Human resources

Wel of geen bijtelling voor de auto in 2021?

John Boer
Door:
insight featured image
1 januari is weer het moment waarop u kiest of u de auto van de zaak wel of niet privé gebruikt het komende jaar. U bespaart veel geld als u de auto niet privé gebruikt en dus geen bijtelling krijgt.
Onderwerpen

Zeer beperkt privé gebruik is wel toegestaan, maar dan mag u niet meer dan 500 km per jaar privé met de auto rijden. De keuze gaat altijd in per 1 januari, dus niet in de loop van het jaar! 

Rittenregistratie bij geen bijtelling

Als u kiest om niet bij te tellen, dan vraagt u bij de Belastingdienst een ‘verklaring geen privégebruik auto' aan. U moet wel aan kunnen tonen aan De Belastingdienst dat u privé niet meer dan 500 kilometer per kalenderjaar gereden heeft. Eigenlijk kan dat alleen door het dagelijks bijhouden van een sluitende rittenregistratie. Dat is best veel werk en vraagt discipline. De makkelijkste manier om deze rittenregistratie bij te houden is met een ritregistratiesysteem, een zogenaamde black-box die in de auto is geïnstalleerd.

Zorg voor een betrouwbaar registratiesysteem

Er zijn veel aanbieders van ritregistratiesystemen. Belangrijk is dat het systeem betrouwbaar is en garantie geeft voor een volledige registratie.Én voldoet aan de eisen van de Belastingdienst en de regels met betrekking tot privacy en fraudebestendigheid.

Het beste maakt u gebruik van een systeem met het keurmerk RRS. Op de website van de Belastingdienst staat hierover:

Gebruikt u een rittenregistratiesysteem met het keurmerk ritregistratiesystemen, dan gaan wij er vanuit dat uw rittenregistratie sluitend is. Wij kunnen nog wel een controle instellen en onderzoeken of een rit zakelijk of privé is.

Met het juiste systeem heeft u er weinig omkijken naar en voorkomt u vervelende verrassingen.