Kustgemeenschappen over de hele wereld worden bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering. Nature-Based Solutions (NBS) kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kustweerbaarheid. Door mangroveherstel bijvoorbeeld. Daarmee bescherm je oevers beter, verbeteren de leefgebieden voor soorten, wordt koolstof vastgelegd en kan het lokale levensonderhoud verbeteren. Door deze voordelen presteert NBS vaak beter dan harde of grijze infrastructuuropties voor kustbescherming, in termen van economische voordelen.

Wat zijn de belemmeringen?

Het succesvol implementeren van NBS-projecten vereist echter innovatieve financieringsbenaderingen en adaptief beheer. Om de randvoorwaarden voor de financiering van NBS in ontwikkelingslanden te onderzoeken, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Wolfs Company – nu onderdeel van Impact House – een onderzoek laten uitvoeren. In deze studie onderzochten we belemmeringen voor de financiering van NBS in institutionele en wettelijke kaders, openbare aanbestedingsprocedures, onrijpe markten en de financierbaarheid van projecten. 

Hoe kan het wel?

We ontwikkelden ook een business case waarmee we illustreren hoe je gemengde financieringsstructuren NBS aantrekkelijk kunt maken voor particuliere investeerders. Het potentieel voor Blue Carbon Credits (CO2-opslag door mangroves) onderzochten we in combinatie met verschillende publieke en private financieringsbenaderingen voor een kustbeschermingsproject. De studie gaat in op de uitdagingen om een volwassen markt te ontwikkelen, maar vindt ook een groot potentieel voor NBS om de veerkracht van de kust te verbeteren.