Werkkostenregeling

Einde aan tijdelijke verhoging vrije ruimte WKR

Sofyan El Boujjoufi
Door:
insight featured image
Past u de werkkostenregeling (WKR) toe om uw werknemers onbelaste vergoedingen te verstrekken? Vanaf 1 januari 2024 vervalt de tijdelijk verhoogde vrije ruimte. Houd hier rekening mee en voorkom zo onverwachte hoge eindheffingen.
Onderwerpen

Waarom is de WKR gunstig? 

U kunt als werkgever binnen de WKR onbelast vergoedingen aan uw werknemers verstrekken. Blijft het totaal van de onbelaste vergoedingen die u aan uw werknemers verstrekt binnen de zogenoemde vrije ruimte, dan betaalt u hier geen belasting (eindheffing) over.  

Einde tijdelijke verhoging vrije ruimte 

In 2023 is de vrije ruimte van de WKR tijdelijk vastgesteld op 3 procent tot een loonsom van 400.000 euro. Vanaf 1 januari 2024 vervalt deze tijdelijke verhoging en bedraagt de vrije ruimte 1,92 procent over de eerste 400.000 euro van de loonsom. Voor het overige deel van de loonsom blijft de vrije ruimte 1,18 procent. Overschrijdt u deze vrije ruimte, dan bent u hier als werkgever 80 procent eindheffing over verschuldigd.  

Waarvoor geldt de vrije ruimte? 

U mag onder andere lidmaatschappen voor sportscholen of reiskostenvergoedingen die het belastingvrije bedrag van 0,23 euro per kilometer (vanaf 1 januari 2024) overschrijden, aanwijzen voor de vrije ruimte. 

Openbaar vervoersbewijzen gericht vrijgesteld 

Vanaf 1 januari 2024 is het privégebruik van een OV-kaart of voordeelurenkaart die u als werkgever vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt gericht vrijgesteld. U bent dan geen belasting verschuldigd, zolang uw werknemer de OV-kaart of voordeelurenkaart ook (in welke mate dan ook) voor zakelijke reizen (waaronder woon-verkeer) gebruikt en u aannemelijk kan maken dat sprake is van zakelijk gebruik. U hoeft voor deze vrijstelling geen registratie van privé- en zakelijkgebruik meer bij te houden. 

Zeker weten dat u de WKR goed toepast? 

Wilt u zekerheid over een juiste toepassing van de WKR?

Neem contact op met onze specialisten