30%-regeling

Nieuwe WNT-norm topt 30%-regeling af

Sofyan El Boujjoufi
Door:
insight featured image
Maken uw buitenlandse werknemers gebruik van de 30%-regeling? Let dan op want vanaf 1 januari 2024 maximeert de Belastingdienst de toepassing van deze regeling. Wat verandert er voor u en voor uw werknemers?
Onderwerpen

Welke voordelen biedt de 30%-regeling? 

De 30%-regeling is een aantrekkelijke regeling voor de Nederlandse arbeidsmarkt, waarbij buitenlandse werknemers profiteren van een belastingvrije vergoeding van maximaal 30 procent om extraterritoriale kosten ('ET-kosten') te compenseren. 

Hoe verandert de 30%-regeling in 2024? 

U kunt onder de nieuwe regels als werkgever maximaal 30 procent van het inkomen van uw werknemer belastingvrij vergoeden tot de 'WNT-norm' ('Balkenende-norm'). Elk bedrag dat deze norm overschrijdt, is belast tegen het reguliere belastingtarief. Op basis van de WNT-norm van 2024 (233.000 euro) bedraagt deze belastingvrije vergoeding 69.900 euro per jaar. Werkt uw werknemer niet het hele jaar in Nederland, dan geldt een evenredige berekening. 

Liever daadwerkelijke ET-kosten vergoed krijgen? 

Bedragen de daadwerkelijke ET-kosten meer dan 30 procent van de WNT-norm? Dan kan uw werknemer de daadwerkelijke ET-kosten laten vergoeden in plaats van de 30%-regeling toe te passen.  

Hierbij gelden de volgende criteria: 

  • Uw werknemer kan deze keuze één keer per jaar maken. De keuze geldt voor een heel kalenderjaar. (Uitgezonderd de eerste vier maanden van het eerste jaar van de tewerkstelling in verband met de aanvraagtermijn van de 30%-regeling).
  • Uw werknemer moet de daadwerkelijke ET-kosten goed kunnen onderbouwen. 

Overgangsregeling: 30%-regeling toegepast vóór 1 januari 2023  

Heeft uw werknemer de 30%-regeling vóór het einde van het belastingjaar 2022 toegepast? Dan geldt een overgangsregeling. De nieuwe regels zijn dan van toepassing vanaf 1 januari 2026. 

Overgangsregeling: 30%-regeling toegepast ná 1 januari 2023 

Komt uw werknemer pas vanaf 1 januari 2023 in aanmerking voor de 30%-regeling? Dan valt deze niet onder de overgangsregeling. 

Zekerheid over toepassing 30%-regeling? 

Wilt u meer weten over de toepassing van de 30%-regeling voor uw werknemers? Of bent u van plan om de komende jaren werknemers uit het buitenland aan te nemen? 

Neem contact op met onze specialisten