article banner
Prinsjesdagspecial belastingplan 2015

Maatregelen voor de auto

De voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2015 in werking treden, tenzij anders vermeld.

  • Geen taxatierapport meer bij import auto
  • 'PC Hooftstraat-tractor' wordt duurder vanaf 2016
  • Meer wijzigingen in aantocht

Mocht u naar aanleiding van deze special nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze specialisten.

Geen taxatierapport meer bij import auto

Bij het importeren van een gebruikte auto, mag straks geen taxatierapport meer worden gebruikt voor de waardebepaling. Dit is alleen nog maar toegestaan voor voertuigen die behoorlijk beschadigd zijn (meer dan normale gebruiksschade) en voor zeldzame voertuigen die niet voorkomen op koerslijsten. Bij het importeren van een auto wordt het te betalen bedrag aan BPM (aanschafbelasting) voortaan vastgesteld door gebruik te maken van de forfaitaire tabel of een koerslijst.

Tip!
Hou er rekening mee dat deze nieuwe regeling ook geldt bij de import van gebruikte motoren of bestelauto’s.

'PC-Hooftstraat-tractor' wordt duurder vanaf 2016

Een andere wijziging in de BPM zorgt ervoor dat de in de volksmond genoemde ‘PC-Hooftstraat-tractoren’ zoals Hummer-achtige voertuigen voortaan vallen in decategorie ‘zware personenauto’s en niet in de (relatief goedkope) categorie ‘vrachtauto’. Dit betekent dat de aanschaf- en wegenbelasting vanaf 1 januari 2016 flink omhoog gaan.

Let op!
Er is straks pas sprake van een ‘vrachtauto’ als het deel dat is bedoeld voor de ‘vracht’ groter of gelijk is aan het deel dat bestemd is voor het vervoer van personen. Niet ieder voertuig met ‘dubbele cabine’ zal dus meer een vrachtauto zijn.

Meer wijzigingen in aantocht

Er worden meer aanpassingen in de regelingen voor auto’s verwacht. De ‘Autobrief’ waarin de wijzigingen uiteen gezet worden is niet met Prinsjesdag gepubliceerd, maar zal in het najaar aan de Tweede Kamer worden gestuurd. De maatregelen moeten dan per 1 januari 2016 ingaan.