Duurzaamheid, het zit in de familie

Duurzaamheid gaat verder dan alleen het behalen van (milieu)doelen, het anticiperen op klimaatrisico’s en het inspelen op kansen. Duurzaamheid is breder en bij uitstek een onderwerp dat bij familiebedrijven past. Het draait namelijk om de continuïteit van uw organisatie, uw bezit dat u doorgeeft aan de volgende generatie. Dan spelen familiaire factoren een rol. En dilemma’s.

Aan de slag met duurzaamheid binnen uw familiebedrijf

Duurzaam ondernemen, dat is ondernemen met oog voor mens, milieu en maatschappij. Voor uw familiebedrijf gaat over het verantwoord doorgeven van uw onderneming aan de volgende generatie. Maar waar moet u allemaal op letten als het gaat om duurzaamheid? Dat is niet enkel uw CO2-uitstoot, maar ook hoe u met uw personeel leveranciers en ketenpartners omgaat. Of u wel of niet investeert in landen en/of bedrijven waar bijvoorbeeld kinderarbeid een risico is. Hoe maatschappelijk actief uw organisatie is. En hoe uw familiebedrijf omgaat met (duurzaamheids)risico’s. In deze whitepaper leest u meer over duurzaam ondernemen voor het familiebedrijf. En welke stappen u richting een toekomstbestendig familiebedrijf kunt zetten.

De Toekomstbestendig ondernemen podcast

In een serie van 5 podcasts nemen wij u mee in de urgentie van toekomstbestendig ondernemen. Niet alleen om de wereld leefbaar te houden. Maar ook om daarin relevant te blijven als onderneming. Familiebedrijven hebben een belangrijke rol in deze reeks podcasts. Wat zijn de dilemma’s van Lucas Lammers (4e generatie eigenaar van LC Packaging)? Hoe heeft Samuel van den Berg (3e generatie eigenaar van Van den Berg Nieuwenbrug) vormgegeven aan zijn missie voor duurzaamheid en goed doen? En welke uitdagingen kwam Rik de Bruin (3e generatie eigenaar van Gek van Fietsen) tegen toen hij, samen met zijn broer, eigenaar werd?

Luister de podcasts

Aan de slag met duurzaamheid binnen uw familiebedrijf

Grant Thornton ondersteunt familiebedrijven bij de transitie naar een meer klimaat-positieve, toekomstbestendige economie. Wij helpen organisaties met het in kaart brengen van context, afhankelijkheden, risico’s en kansen, het ontwikkelen van strategieën om te verduurzamen en het meten en rapporteren van maatschappelijke impact en duurzaamheidsprestaties.

Duurzaamheid gaat niet alleen “groen” zijn maar gaat bij familiebedrijven ook over het doorgeven van het bedrijf en/of het vermogen. Daarom is het belangrijk afspraken te maken op allerlei gebieden. Denk dan aan: wie mogen de strategie van het bedrijf bepalen? Wie mogen aandeelhouder worden/blijven? Welke familieleden mogen werken in het bedrijf? Wordt een familielid, meerdere familieleden of een externe opvolgend directeur? Wat is het dividendbeleid? Wat gebeurt er bij een overlijden?

Wilt u advies over de juiste aanpak of begeleiding bij uw duurzame koers? Aarzel niet en neem contact met ons op. Samen met onze impactspecialisten helpen wij u daar graag bij. 

Neem contact op

Remco Dijkstra
Amsterdam
Partner | adviseur familiebedrijven
Remco Dijkstra
Amsterdam
Remco Dijkstra houdt zich voornamelijk bezig met het adviseren van mkb-ondernemers in Amsterdam. Na 22 jaar werkzaam te zijn geweest bij Deloitte, HLB en BDO heeft Remco 1,5 jaar gewerkt als directeur bij een familiebedrijf dat zich bezig houdt met de exploitatie en ontwikkeling van vastgoed. Remco zal als Master in Finance of Small and medium Sized entities (TIAS) een bijdrage leveren aan de uitbouw van de familiebedrijven praktijk van Grant Thornton in Amsterdam.
Lees meer over Remco Dijkstra
Remco Dijkstra
Partner | adviseur familiebedrijven
Remco Dijkstra