Sinds 1 juli 2021 kunt u binnen de Europese Unie voor afstandsverkopen aan (buitenlandse) particulieren kiezen voor de One-Stop-Shop voor de btw. Welke voordelen biedt dit u en hoe helpt Grant Thornton u hierbij?

Mini-One-Stop-Shop: eerste efficiëntiestap Europese btw-aangifte

Van 1 januari 2015 tot 1 juli 2021 was de Mini-One-Stop-Shop (MOSS) regeling van toepassing. Vanaf dat moment waren de digitale diensten namelijk voor de btw bij de afnemer belast en moest deze ook in het betreffende vestigingsland btw-aangifte doen. Omdat dit tot behoorlijke administratieve lasten voor veel kleinere ondernemers leidde, werd de MOSS ingevoerd. Zo kon de verkoper zich registreren in één EU-land en daar de btw-aangifte indienen én betalen voor alle landen van de particuliere klanten indien zij een drempelbedrag haalden. Het geselecteerde land betaalde de btw vervolgens aan de landen waar de btw daadwerkelijk verschuldigd was. Deelname was optioneel en dus niet verplicht.

Evolutie One-Stop-Shop: Europese btw-aangifte nóg efficiënter

Ook mini-regelingen groeien. Dit bewijst de evolutie van MOSS naar volwaardige One-Stop-Shop (OSS) per 1 juli 2021. Onder de OSS-regeling vallen bijna alle digitale diensten aan particulieren én afstandsverkopen met een drempel van gezamenlijk 10.000 euro. Verkoopt u minder dan 10.000 euro aan particulieren in landen buiten uw vestigingsland, dan bent u geen btw verschuldigd in dat land en betaalt u btw in uw vestigingsland. Zo versimpelt de OSS btw-aangiften van diensten en goederen die u levert aan particulieren buiten uw eigen vestigingsland. Ook bij de OSS betaalt u de verschuldigde btw in het gekozen land en wordt deze doorbetaalt aan de landen waar btw verschuldigd is. Uw deelname aan de OSS is optioneel, maar u moet deze dan wel volledig toepassen. Het is álles of niets.

OSS-Finalizer: voor een waterdichte Europese btw-aangifte

Ook al is de OSS een aanzienlijke versimpeling van de internationale btw-heffing, als u hiervoor kiest moet u wel de juiste data aanleveren in een vooraf gedefinieerd format. Om dit voor u te vereenvoudigen, ontwikkelden wij de OSS-Finalizer. Met deze cloudoplossing uploadt u snel en transparant uw verkoopdata en doet u daarna in het juiste format eenvoudig uw OSS-aangifte in het land van uw keuze. De implementatie van de OSS-Finalizer regelen we snel en is eenmalig. Hiermee bespaart u veel tijd en uitzoekwerk!

Vraag een demo aan

Neem contact op met één van onze adviseurs voor meer informatie over hoe u uw tax compliance uitdagingen ondervangt met de inzet van tax technology.