Hoe draag ik mijn bedrijf (fiscaal vriendelijk) over?

Ook voor u als dga komt het moment waarop u serieus aandacht moet besteden aan bedrijfsopvolging. Bedrijfsopvolging is een belangrijk - en vaak ook emotioneel - moment. Zowel voor u als voor uw opvolger. En zeker als het een familiebedrijf betreft. Mede daarom is het belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het hele bedrijfsopvolgingsproces. Zodat de volgende generatie het bedrijf goed kan overnemen en u het bedrijf met een goed gevoel kunt overdragen.

Wanneer begin ik met bedrijfsopvolging?

Bedrijfsopvolging is een emotioneel proces. Want is er bijvoorbeeld een geschikte opvolger? Hoe lang wilt u nog actief zijn en bent u er zelf klaar voor? Zeker bij een familiebedrijf kan het moeilijk zijn het bedrijf over te dragen. Houd er rekening mee dat van begin tot eind de bedrijfsopvolging een aantal jaren in beslag kan nemen. Begin uw voorbereiding op tijd, om verrassingen te voorkomen en kansen te benutten.

Daarnaast is het belangrijk om inzichtelijk te hebben of uw bedrijfsstructuur ‘bedrijfsopvolging proof’ is. Bijvoorbeeld voor een fiscaal gunstige bedrijfsopvolging.

Bedrijfsopvolging binnen de familie

Is uw kind de bedrijfsopvolger? Beoordeel dan of een beroep op de bedrijfsopvolgingsregeling mogelijk is. Via de bedrijfsopvolgingsregeling kunt u bijvoorbeeld het bedrijf, of de aandelen in uw bv, schenken. De bedrijfsopvolgingsregelingen zorgen ervoor dat uw familiebedrijf veelal (nagenoeg) zonder inkomstenbelasting of schenkbelasting plaatsvindt. Controleer daarom of de, door u beoogde, bedrijfsopvolging aan de voorwaarden kan voldoen.

Grant Thornton kan u helpen bij:

  • het zoeken naar een geschikte bedrijfsopvolger;
  • de begeleiding van bedrijfsoverdracht;
  • het 'bedrijfsopvolging proof' maken van uw bedrijf;
  • de waardering van uw bedrijf;
  • het afstemmen van de fiscale gevolgen van uw bedrijfsoverdracht met de belastingdienst.

Heeft u vragen over bedrijfsopvolging? Bel ons gerust!

Partner Geert de Jong

+31 (0) 88 676 9039

Neem contact op

Vermogensupdate

U wilt de juiste keuzes maken als het gaat om uw vermogen. Wij geven u graag nieuwe inzichten als het gaat om vermogensbehoud en vermogensoverdracht. Zo kunt u bepalen wat u nu en in de toekomst wilt doen met uw vermogen.

Download onze vermogensupdate