Voorgaand evenement dinsdag 20 juni 2023

Als directeur-eigenaar van een familiebedrijf wilt u uw onderneming, uw opvolgers en uw werknemers een goede toekomst geven. Om toekomstbestendig te blijven ondernemen moet u goed op de hoogte zijn van ontwikkelingen die de continuïteit van uw bedrijf – en daarmee de familie – raken.

Denk aan de keuzes bij opvolging, de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de (fiscale) mogelijkheden voor beheer van familie vermogen. Tijdens ons webinar op 20 juni praten wij u in een uur tijd helemaal bij over deze thema’s en geven wij u praktische tips waar u direct mee aan de slag kunt. 

In dit webinar gaan we dieper in op drie onderwerpen: 

  • Bedrijfsopvolging
  • Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)
  • Inzicht in uw vermogen

Waarom interessant?

Met dit webinar heeft u de gelegenheid om even afstand te nemen van de waan van de dag en stil te staan bij strategische keuzes en uw wensen en behoeftes. Prikkelende dilemma’s en praktijkvoorbeelden zetten u aan tot nadenken en reflectie.

Hoe gaat uw bedrijf verder als u er niet meer bent of het stokje overdraagt? Welk vermogen heeft u? Kunt u schenken en is dat verstandig? Heeft u een testament? En hoe gaat u (financieel en emotioneel) om met kinderen die geen opvolger kunnen of willen worden? U krijgt antwoorden en/of tips op deze en andere vraagstukken.

Waar gaan we het over hebben?

Bedrijfsopvolging

Er komt een moment waarop u als eigenaar van een familiebedrijf moet gaan nadenken over bedrijfsopvolging. U moet zich buigen over de geschiktheid van de beoogde bedrijfsopvolger en of het financieel haalbaar is om het familiebedrijf voort te zetten binnen de familie. Bedrijfsopvolging is een complex proces met veel rationele en emotionele aspecten. Wij nemen u mee in de vraagstukken en dillemma’s, delen ervaringen van andere familiebedrijven en geven u handvatten voor een praktische aanpak.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Dat het rommelt over de BOR is niet nieuw. Wel zijn nu (eindelijk) concrete maatregelen aangekondigd door het kabinet. Raken ze u? Neemt u wel of niet versneld actie om gebruik te maken van de BOR. Met een toelichting op de voorstellen bent u beter in staat om tijdig de juiste afweging te maken.

Inzicht in vermogen

Overdracht in de familie gaat, soms mede als gevolg van de BOR, vaak over schenken of verkopen van de onderneming aan uw kinderen. Inzicht in uw vermogen en de mate waarin het vast zit is key. In dit deel van het webinar gaan we in op het nut en de noodzaak van een financiële planning en geven we u tips hoe u dit aanpakt.

Voor wie?

DGA’s en eigenaren van een familiebedrijf.

Wanneer?

Dinsdag 20 juni van 16.00 tot 17.00 uur.

Sprekers

  • Christiaan Buizer, partner general practice
  • Karin van Wijngaarden, partner familiebedrijven
  • Robert Slootweg, manager tax

Sprekers

Christiaan Buizer
Partner tax

Christiaan Buizer is als partner belastingadviseur werkzaam bij Grant Thornton. Zijn klanten zijn met name (middel-)grote nationale en internationale ondernemingen en hun aandeelhouders, vaak actief in bouw, handel en logistiek en deurwaarderij. Christiaan zet zijn expertise vooral in op het vlak van vennootschapsbelasting, herstructureringen, overdrachtsbelasting en estate planning. Vanaf maart 2020 heeft Christiaan zich gespecialiseerd in de corona steunmaatregelen zoals de NOW, TVL en het uitstel van betaling van belastingen.

Karin van Wijngaarden
Partner accountancy | adviseur familiebedrijven

Karin van Wijngaarden is accountant en fiscalist. Door haar persoonlijke betrokkenheid is zij een waardevolle sparringpartner voor haar klanten.

Robert Slootweg
Manager Tax
Robert Slootweg Volg op LinkedIn

Robert is manager tax in de nationale praktijk. Zijn focus gebieden zijn: Relatievermogensrecht - erfrecht - schenk- en erfbelasting - Estate Planning - Financiële Planning - Familiebedrijven - inkomen - vermogen - taxplanning - box 1, 2 en box 3 optimalisatie.

Aankomende evenementen