cryptovaluta

Bezit u cryptovaluta? Let op de fiscale gevolgen!

Dooitze Dijkstra
Door:
insight featured image
Bezit u cryptovaluta, dan moet u dit waarschijnlijk opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting. Hoe u dit moet doen, is afhankelijk van hoe u zich met cryptovaluta bezighoudt. Dat bepaalt namelijk in welke box van de inkomstenbelasting uw cryptovaluta zijn belast.
Onderwerpen

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.

Cryptovaluta in box 1 of box 3? 

Afhankelijk van de feiten en omstandigheden, zijn privé gehouden cryptovaluta belast in box 1 of in box 3. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de voordeel verwachting, de arbeid die u verricht en de hoogte van de investeringen. In welke box van de inkomstenbelasting de cryptovaluta valt, heeft invloed op de hoogte van de te betalen belasting. We geven u twee voorbeelden: 

Voorbeeld 1: 

Handelt u alleen in cryptovaluta op basis van speculatie? Dan valt de cryptovaluta meestal in box 3, te vergelijken met het speculeren op aandelenkoersen. Bij speculatie is het eindresultaat namelijk niet beïnvloedbaar door de verrichte arbeid. U moet de cryptovaluta naar de waarde in het economisch verkeer op de peildatum van een kalenderjaar (1 januari) vermelden in uw IB-aangifte. U moet dus aansluiten bij de geldende koers op die peildatum. In uw IB-aangifte 2022 wordt vervolgens gerekend met een fictief rendement van 5,53%. Over dit rendement moet vervolgens 31% belasting worden betaald. 

Voorbeeld 2: 

Steekt u meer arbeid in het handelen van cryptovaluta? Dan kan er sprake zijn van belasting in box 1. Behaalde structurele positieve resultaten zijn dan te verklaren door de verrichte arbeid. Dit kan het geval zijn bij het “minen” van cryptovaluta. Hiervoor moet u investeren in een krachtige computer waardoor het aannemelijk is dat er sprake is van meer dan alleen speculeren over de koersen. De voordelen die u in dit geval behaalt, worden op dezelfde manier belast als inkomen uit loondienst. Tegen welk percentage de voordelen worden belast, verschilt in box 1 per persoon en hangt af van uw totale inkomen in box 1.  

Bouw dossier op, voorkom discussie! 

Het is belangrijk om een goed dossier op te bouwen. Zo is een discussie met de Belastingdienst eenvoudiger. 

Heeft u hulp nodig? 

In welke box van de inkomstenbelasting uw cryptovaluta wordt belast, verschilt dus per situatie. Wij helpen u graag om te beoordelen hoe u uw cryptovaluta moet aangeven in uw IB-aangifte. Tevens kunnen wij beoordelen of de huidige situatie voor u fiscaal de meeste voordelige is of dat uw vermogen (waaronder crypto’s) op een andere wijze gestructureerd kan worden.

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen