Box 2 heffing

Minder belasting over dividend en andere inkomsten uit box 2

ContributorName(contributor, true)
Door:
voorbereiden rapporten collegas
Bent u ondernemer met een BV-structuur? Dan neemt u in sommige jaren dividend op uit uw BV. Dit dividend wordt onder andere belast met inkomstenbelasting in box 2. Per 1 januari 2024 wijzigen de tarieven in box 2. Wat betekent dit voor u?
Onderwerpen

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.

Wijziging box 2-heffing 

Op dit moment bestaat er één tarief in box 2. Dat tarief geldt voor het gehele bedrag aan belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang.  

Dit tarief bedraagt voor 2023 26,9 procent. Vanaf 2024 gaat dit veranderen. Met ingang van 2024 komen er 2 schijven in het box 2-tarief: 

  • Een laag tarief van 24,5 procent voor inkomsten tot 67.000 euro per belastingplichtige (en 134.000 euro voor fiscaal partners), en; 
  • Een tarief van 33 procent voor inkomsten boven deze grens.  

Let op: deze tarieven gelden niet alleen voor dividenduitkeringen, maar ook voor andere box 2 inkomsten, zoals de winst op verkoop van de aandelen in de BV.  

Waarom wijzigt de box 2-regeling? 

De invoering van de twee schijven in box 2 en het basistarief van 24,5 procent werkt stimulerend om jaarlijks winst van de BV in de vorm van dividend uit te keren.  

Maak gebruik van de tariefverschillen 

De tariefverschillen maken enige fiscale planning mogelijk. Wacht met kleinere dividenduitkeringen, want u betaalt dan minder inkomstenbelasting vanaf 2024. 

Grotere uitkeringen of vervreemdingswinsten kunnen beter naar voren worden gehaald. Daarmee kunt u het hoge tarief dat hier komend jaar voor gaat gelden vermijden.  

Wat kunt u nu het beste doen? 

Met het oog op de tariefwijziging van box 2, kan het vervroegen of juist uitstellen van dividend uit uw BV aantrekkelijk zijn. Graag maken wij een planning van uw box 2-inkomen in de komende jaren. Samen kunnen wij bepalen op welke manier de fiscale heffing hierover zo beperkt mogelijk blijft.  Heeft u vragen over de tariefwijziging van box 2?

Neem dan contact op met één van onze specialisten.