article banner
Box 3

Kan ik vrijgesteld sparen in box 3 via een nettopensioen en nettolijfrente?

Drs. Cor Overduin Drs. Cor Overduin

In het vorige deel van deze themareeks stonden we stil bij een onterechte, nadelige uitzondering (belastingschulden die niet aftrekbaar zijn). In deze aflevering belichten we een tegenovergesteld item: een onderdeel van het vermogen dat vreemd genoeg vrijgesteld is in box 3. Het gaat om het zogenoemde nettopensioen en de nettolijfrente. Heeft u weinig tijd om dit artikel te lezen? Stop dan na de volgende zin. Vraag niet hoe het kan, profiteer er van.

Nettopensioen c.q. nettolijfrente

Misschien weet u het nog. Per 1 januari 2015 is het fiscaalvriendelijk sparen voor de oudedag flink afgetopt. Wie een salaris heeft van meer dan 100.000 euro mag alleen maar fiscaalvriendelijk pensioen opbouwen tot het salarisbedrag van 100.000 euro. Het salarisdeel boven de 100.000 euro doet dus niet meer mee. Nederland is Nederland niet als we voor het schrappen van zo'n gunstige regeling toch niet iets qua compensatie regelen. Zo ook hier.

Het toverwoord werd nettopensioen c.q. nettolijfrente. Dit zijn verzekeringsproducten waarmee een werknemer voor de oudedag spaart. De premie wordt betaald uit het netto-salaris. En de waarde van de verzekeringspolis is vrijgesteld in box 3. Ten opzichte van andere vormen voor het sparen voor de oudedag wordt een dergelijke polis dus sterk bevoordeeld. Alle jaren dat er in deze polis wordt 'gespaard' hoeft deze werknemer geen jaarlijkse box 3 belasting te betalen over de waarde van die polis.

Bedenk dat iedereen steeds langer moet werken en dus op hogere leeftijd met pensioen gaat (niet iedereen werkt als rijdend personeel bij de Franse spoorwegen zodat je met 52 jaar al met pensioen mag). Dat zijn heel wat jaartjes belastingvoordeel!

Vergelijking met sparen in privé

Vergelijk dat maar eens met iemand die gewoon spaart in privé. Dan betaal je wel ieder jaar box 3 belasting over hetgeen je opzij zet voor de oudedag. De opbouw van een mooi spaarsaldo wordt dan danig geraakt door de jaarlijkse hap die de belastingdienst met zijn box 3 belasting uit het vermogen neemt.

Niet eerlijk denkt u?

Maar is dat een terechte conclusie? Het antwoord is ja en nee tegelijk. Ja, het is niet eerlijk want er wordt gediscrimineerd in box 3 tussen verschillende vormen van sparen voor de oudedag. Nee, het is wel eerlijk want het sparen voor het gewone pensioen is namelijk ook vrijgesteld in box 3. Een moeilijk verhaal.

Werknemers die meer dan 100.000 euro aan salaris hebben en van dat hogere salaris ook willen sparen voor hun oudedag, zijn goed af met de vrijstelling in box 3 voor nettopensioen c.q. nettolijfrente. Zo blijkt die box 3 toch ook nog een heuse 'sweet spot' te bevatten. Zij het dat die slechts door een selecte groep te gebruiken is.

De komende weken publiceren wij wekelijks een artikel over Box 3. Blijf op de hoogte door u aan te melden voor de Grant Thornton Actueel.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn voor uw spaargeld? Neem contact op met Cor Overduin of .

Gerelateerde artikelen

Wilt u weten welke (on)mogelijkheden box 3 heeft?

In ons box 3 thema gaan wij in op vragen die u wellicht heeft met betrekking tot box 3.

Lees onze tips

Vermogensupdate

En wilt u nieuwe inzichten rondom vermogensbehoud en vermogensoverdracht?

Lees onze vermogensupdate