article banner
Box 3

Krijg ik een box 3-vrijstelling bij het kopen van een camper op 30 december?

Drs. Cor Overduin Drs. Cor Overduin

Misschien is het wat aan de vroege kant. Maar bij deze alvast een box 3 geïnspireerde eindejaarstip die uit twee delen bestaat. Lees wat het kopen van een camper en box 3 met elkaar te maken hebben.

Deel 1: koop een camper op 30 december

Liefst een beetje dure met alles erop en eraan. Een kort rondje zoeken op internet levert als resultaat een camper op die beschikt over een whirlpool met bijbehorend terras op het dak en een helikopterlandingsplaats inclusief bijpassende helikopter. Naar verluid te koop voor circa 2 miljoen euro. Dat is mogelijk boven uw budget.

We gaan voor het gemak uit van een camper die 150.000 euro kost. Stel dat uw box 3 vermogen in totaal 800.000 euro bedraagt. U neemt de eindejaarstip ter harte en schaft dus op 30 december de mooie camper aan die u 150.000 euro kost. Op de eerstvolgende peildatum van box 3, twee dagen later (1 januari), is uw box 3 vermogen dan geen 800.000 euro maar 650.000 euro. De camperaanschaf bespaart dus box 3 belasting. Want u hoeft een camper niet mee te tellen bij uw box 3 vermogen. Het is immers een roerende zaak.

De enige uitzondering daarop is dat u de camper kocht met het idee om deze (hoofdzakelijk) als belegging aan te schaffen. Die uitzondering doet zich in de praktijk nauwelijks voor. De besparing op de box 3 aanslag is 2.070 euro (150.000 euro x 4,6% x 30%). Mooie eindejaarstip denkt u, want zomaar even ruim 2.000 euro belasting bespaard. Financieel gezien een goed plan. Er is echter meer dan alleen de financiële kant van dit verhaal. Want wat moet ik met die camper? Denkt u wellicht. En wilde u wel een camper? Tot zover deel 1.

Deel 2: na de jaarwisseling kunnen zich ruwweg twee scenario's voltrekken.

Scenario 1
U heeft weer veel goede voornemens en één daarvan was dat u er meer op uit wilt gaan. U wordt dus alsnog heel blij van de aanschaf van de camper en geniet er nog jarenlang van. Prima als het zo loopt.

Scenario 2
Op 2 januari baalt u enorm van deze impulsaankoop en wordt uw onrust zo groot dat u denkt: had ik die eindejaarstip maar nooit opgevolgd. Ook u kent die volkswijsheden wel: achteraf kijk je een koe in... U heeft spijt. Weg met dat ding. En dus weer terug naar degene die u de camper had verkocht.

Omdat de verkoper u zo aardig vond, is hij bereid om de camper weer terug te nemen. Omdat we nu in een nieuw jaar zitten, is de waarde van de camper alleen al om die reden wel wat lager. De verkoper wil er daarom geen 150.000 euro voor (terug)geven maar na toch het nodige onderhandelen maximaal 149.250 euro betalen. U verliest dus 750 euro op deze spijt-aankoop.

Best vervelend om 750 euro kwijt te raken. Maar uw box 3 voordeel was ruim 2.000 euro dus per saldo bent u er financieel wel op vooruit gegaan. En dat allemaal omdat u op de peildatum (1 januari) een vrijgestelde bezitting had. En ja, peildatum is peildatum. Het doet er dus niet toe dat u de camper slechts vier dagen in bezit had.

Geldt deze vrijstelling in box 3 ook voor andere zaken?

In dit verhaal is een camper gebruikt als voorbeeld. Maar de vrijstelling in box 3 geldt niet alleen voor campers. De vrijstelling geldt voor alle roerende zaken die niet hoofdzakelijk als belegging dienen. Met de aanschaf van een (tweede) auto of een boot kan dus onder omstandigheden hetzelfde worden bereikt als met het kopen van een camper.

Gerelateerde artikelen

Wilt u weten welke (on)mogelijkheden box 3 heeft?

In ons box 3 thema gaan wij in op vragen die u wellicht heeft met betrekking tot box 3.

Lees onze tips

Vermogensupdate

En wilt u nieuwe inzichten rondom vermogensbehoud en vermogensoverdracht?

Lees onze vermogensupdate