Bedrijfsopvolging

Ook voor u als dga komt het moment waarop u serieus aandacht moet besteden aan bedrijfsopvolging. Het is geen wonder dat bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf bijzonder complex is. De ondernemer in het familiebedrijf heeft vaak de wens om het familiebedrijf binnen de familie te houden. Het bedrijf is in vele jaren, soms zelfs generaties, opgebouwd. Er spelen vele rationele maar ook emotionele afwegingen een rol, die vaak zijn gevoed door de betrokkenheid, de inzet en het enorme loyaliteitsgevoel van de ondernemer. Deze emoties raken niet alleen de familiebelangen maar spelen ook een rol bij financiële, juridische en fiscale vraagstukken.

Download het whitepaper

Noodopvolging

Hoe beperkt u de impact op de continuïteit van uw familiebedrijf en behoudt u de harmonie in de familie als u plotseling (tijdelijk) uitvalt? Uw aandacht ligt vanzelfsprekend op de day-to-day business en het is niet een leuk onderwerp om over na te denken.

Toch is het belangrijk om stil te staan bij de impact van uw plotselinge (tijdelijke) uitval. Wat betekent het voor uw familie als zij of anderen ineens (onvoorbereid) aan het roer (moeten) staan van hun bedrijf en eigendommen. Genoeg redenen om uw noodopvolging te regelen.

Voor de zekerheid: regel nu uw noodopvolging

Hopelijk nooit nodig, wel belangrijk om te regelen!

Stel u verdwaalt op vakantie in de jungle en bent langere tijd vermist. Ja, die kans is klein, maar het kán gebeuren. Wat dan? Wij weten allemaal dat u als directeur-grootaandeelhouder (dga) onverwacht snel én voor een langere tijd kunt uitvallen. Een noodopvolgingsplan is bedoeld voor dit soort crisissituaties die uw familie en het bedrijf raken door uw overlijden of wanneer u arbeidsongeschikt raakt, tijdelijk uitvalt of er sprake is van andere vormen van ontstentenis of belet.

Next gen

In familiebedrijven leven, rondom de mogelijke opvolging door de volgende generatie, verschillende vragen. Lang niet altijd spreekt iedereen ‘dezelfde taal’. De onuitgesproken verwachting is een bekend fenomeen. Wij bedoelen dan niet de fiscaal, juridische en of financiële vragen. Maar de vragen die er echt toe doen. 

Meer informatie

Opstellen van een familiestatuut

Welke standpunten en afspraken passen binnen de familie? Denk hierbij aan de visie van het familiebedrijf of bijvoorbeeld al dan niet schenken aan goede doelen. Onze specialisten voeren dagelijks gesprekken met familiebedrijven over visie, structuur en vastlegging van afspraken in een familiestatuut.

Meer informatie

Karin van Wijngaarden
Partner accountancy | adviseur familiebedrijven
Karin van Wijngaarden