Wanneer begin ik met bedrijfsopvolging?

Bedrijfsopvolging is een emotioneel proces. Want is er bijvoorbeeld een geschikte opvolger? Hoe lang wilt u nog actief zijn? En bent u er zelf klaar voor? Zeker bij een familiebedrijf kan het moeilijk zijn het bedrijf over te dragen. Houd er rekening mee dat van begin tot eind de bedrijfsopvolging een aantal jaren in beslag kan nemen. Begin uw voorbereiding op tijd, om verrassingen te voorkomen en kansen te benutten.

Daarnaast is het belangrijk om inzichtelijk te hebben of uw bedrijfsstructuur ‘bedrijfsopvolgingproof’  is. Bijvoorbeeld voor een fiscaal gunstige bedrijfsopvolging of behoud van enkele bezittingen, of het splitsen van het vastgoed van de onderneming. 

Bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf

De sterke emotionele band en het loyaliteitsgevoel aan hun bedrijf zorgt ervoor dat eigenaren van een familiebedrijf bijna alle beschikbare tijd en geld aan hun onderneming besteden. Het is dan ook geen wonder dat bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf bijzonder complex is. 

Bedrijfsopvolging binnen de familie

Is uw kind de bedrijfsopvolger? Beoordeel dan of een beroep op de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)mogelijk is. Zoals het ernaar uitziet, zal de BOR op korte termijn worden versoberd. Beoordeel daarom nu of u een geplande of al lopende bedrijfsopvolging kunt versnellen. Zo weet u zeker dat u nog gebruik kan maken van de huidige, royale regeling. Via de huidige regeling kunt u bijvoorbeeld het bedrijf, of de aandelen in uw bv, schenken. De bedrijfsopvolgingsregeling zorgt ervoor dat uw familiebedrijf veelal (nagenoeg) zonder inkomstenbelasting of schenkbelasting plaatsvindt. Controleer daarom of de, door u beoogde, bedrijfsopvolging aan de voorwaarden kan voldoen. Op de hoogte blijven van alle veranderingen in deze en andere regelingen?

Neem contact met ons op

Waar helpen wij u bij?

Naast dat wij u ondersteunen in de zoektocht naar een geschikte bedrijfsopvolger en u begeleiden bij de bedrijfsoverdracht, staan wij voor u klaar met een totaalpakket aan diensten. Wanneer u het familiebedrijf overdraagt via schenking of verkoop aan de volgende generatie is het belangrijk dat de onderneming ‘bedrijfsopvolgingproof’ is. Een juridische structuur die niet passend is resulteert vaak in onwenselijke situaties, zoals het afdragen van te veel belasting of vertraging, omdat de structuur aangepast moet worden.

Ook helpen wij u bij de waardering van uw bedrijf en bent u fiscaal 'in control' doordat wij u helpen de bedrijfsoverdracht met de belastingdienst af te stemmen.

Uw voordelen

 • De juiste opvolger
 • Bedrijfsopvolgingproof
 • Belastingdienst
 • De juiste opvolger
  De juiste opvolger
  Wij helpen u in de zoektocht naar een geschikte bedrijfsopvolger.
 • Bedrijfsopvolgingproof
  Bedrijfsopvolgingproof
  Uw bedrijf maken wij 'bedrijfsopvolgingproof'.
 • Belastingdienst
  Belastingdienst
  U bent fiscaal 'in control' doordat wij u helpen de bedrijfsoverdracht met de belastingdienst af te stemmen.

Lees ervaringen van ondernemers met de (ver)koop van een bedrijf

Lees ervaringen van dertig ondernemers die een bedrijf verkochten in het boek 'De exit als kroon op ondernemerssucces'.

Download (kosteloos) het boek

Lees ervaringen van ondernemers bij de aankoop van een bedrijf

Wat komt er kijken bij de koop van een bedrijf? Lees interviews met hoofden van M&A afdelingen, ondernemers en adviseurs die ervaring hebben met overnemen van bedrijven.

Download (kosteloos) het boek

Lees het whitepaper over het verkoopproces van uw bedrijf

Wat komt er in hoofdlijnen kijken bij een succesvol verkoopproces buiten de familie? Onze collega's geven vanuit verschillende specialisaties tips, om u voor te bereiden op een succesvolle transactie.

Download (kosteloos) het whitepaper

Karin van Wijngaarden
Partner accountancy | adviseur familiebedrijven
Karin van Wijngaarden