Wilt u geld schenken of nalaten zonder belasting te betalen? Dat kan via een goed doel met een ANBI-status.

Dit goede doel kan een van de bekende stichtingen zijn, maar u kunt ook zelf een Goed Doel Stichting met een ANBI-status oprichten. Om deze bijzondere fiscale status te krijgen, moet u voldoen aan diverse vereisten. Een van de eisen betreft een verplichting tot het openbaar maken van diverse gegevens via internet.

Eisen ANBI

Een algemeen nut beogende instelling, ook wel ANBI of Goede Doelen Stichting genoemd, wordt door de overheid gestimuleerd met aantrekkelijke fiscale regelingen. Onder de huidige wetgeving kunt u een ANBI-status aanvragen als de ANBI zich voor minstens 90% inzet voor het algemene belang. De ANBI mag geen winstoogmerk hebben en moet een actueel beleidsplan hebben. Daarnaast gelden nog diverse vereisten.

Belastingadviseur Helma Terlouw

ANBI

Neem contact op

Om de ANBI-status ook in 2014 te behouden, moet u naast de bestaande eisen diverse gegevens via internet openbaar maken én actueel houden. U moet hierbij denken aan gegevens zoals de naam van de ANBI, contactgegevens, doelstelling en beleidsplan, samenstelling van het bestuur, beloningsbeleid en financiële verantwoording.

Verzamelen uw gegevens met onze adviseurs

Het verzamelen en opstellen van dergelijke gegevens kan u veel tijd kosten. Onze adviseurs weten echter precies wat nodig is voor het aanvragen en behouden van de ANBI-status. Wij kunnen dan ook samen met u deze gegevens verzamelen en waar nodig de (financiële) gegevens samenstellen of aanpassen. Let er overigens op dat u jaarlijks tijdig uw jaarcijfers kenbaar maakt (vóór 1 juli). Uiteraard kunnen wij u hier bij assisteren en adviseren. Tevens kunnen we voor u een website inrichten om deze gegevens openbaar te maken. Het jaarlijkse onderhoud van deze website is hierbij uiteraard inbegrepen.

Zie bijvoorbeeld deze ANBI website van een bestaande stichting.

Wanneer u deze aanvullende gegevens niet openbaar wilt maken, overleggen we graag met u voor andere mogelijkheden voor uw ANBI.