Wilt u niet dat iedereen kan zien hoeveel uw B.V. waard is?

De specialisten van Grant Thornton adviseren u hoe uw vermogen kunt anonimiseren.

Uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel is op te maken wie enig aandeelhouder of bestuurder is van een B.V.. Derden hebben hiermee inzicht in een deel van uw vermogen.

OFGR

Door gebruik van een open fonds voor gemene rekening (OFGR) voorkomt u deze transparantie. Een OFGR is een fonds waarin u afspraken maakt met één of meerdere personen over uw beleggingen. Het fonds hoeft geen jaarrekening te deponeren zodat niet inzichtelijk is hoeveel beleggingen u heeft.

Partner Pieter Visser

OFGR

Neem contact op

Alternatief 

Daarnaast wordt een OFGR ook veel gebruikt als alternatief voor sparen of beleggen in privé. In plaats van (per saldo) 1,2% belastingheffing over de waarde van uw vermogen, wordt het werkelijk rendement belast met 20% tot 25% vennootschapsbelasting (mits juist opgezet). Kiest u voor een VBI dan is helemaal geen vennootschapsbelasting verschuldigd. Bij uitkering van het geld naar privé betaalt u nog 25% inkomstenbelasting.

Let op: momenteel bestaat het voornemen tot oprichting van een centraal aandeelhoudersregister. In dit register zou inzichtelijk moeten worden wie aandelen bezit in een B.V. of N.V. Anonimiteit via een OFGR is hierdoor mogelijk niet langer gewaarborgd. Ook is aangekondigd dat per 1 januari 2016 de belastingheffing in box 3 wijzigt.

Grant Thornton kan u helpen bij:

  • de oprichting en inrichting van een OFGR;
  • het anonimiseren van uw vermogen;
  • beoordelen of u het beste kunt beleggen in privé, in de B.V. of in een OFGR.