article banner
Actualiteit

Beding lagere spaarbelasting

Door Bernard Vogelsang

De nieuwe spaartaks pakt nadelig uit voor mensen die over minimaal €300.000 aan spaargeld en beleggingen beschikken. Hoe kunnen zij voorkomen dat zij vanaf 2017 meer belasting over hun zuur verdiende centen gaan betalen? De financieel experts Kapé Breukelaar en Cor Overduin zetten de mogelijkheden op een rij.

"Iedereen was het er over eens dat er een aanpassing moest komen van de belasting op vermogen. Maar met de nieuwe spaarbelasting maak je niet veel mensen blij", zegt Breukelaar. De geldexpert van De Telegraaf en TV-programma Kassa denkt dat zelfs kleine spaarders niet staan te juichen over het nieuwe belastingplan. Hun fiscale vrijstelling wordt weliswaar met ruim €3000 verhoogd naar €25.000. En over het meerdere tot een saldo van €125.000 wordt de belastingheffing verlaagd van 1,2 naar 0,87%.

"Kleine spaarders kunnen daarmee enkele honderden euro's per jaar extra overhouden. Maar het voordeel is niet enorm." Bovendien betalen spaarders die een rente van 0,8% ontvangen, ook in de nieuwe situatie nog altijd meer dan 100% aan belasting over hun rente-inkomsten.

Aflossen

Mocht de nieuwe spaartaks niet in de Tweede Kamer of bij de rechter sneuvelen, dan gaan personen met meer dan €300.000 aan spaargeld en beleggingen per 2017 meer belasting betalen. Volgens Breukelaar kunnen zij de belastingdruk verlagen door extra geld te storten in hun pensioenfonds. Bij een tekort in de oudedagsvoorziening is het ook mogelijk om te gaan sparen middels een lijfrente. De hypotheek extra aflossen is eveneens een mogelijkheid om de fiscus te slim af te zijn. "Dat resulteert niet alleen in een lagere netto hypotheekrente, maar ook in minder spaartaks in Box 3. Dat loopt aardig op."

Kunst

Ook door het kopen van kunst kan het vermogen worden verlaagd en vist de Belastingdienst deels achter het net. Kunst is namelijk vrijgesteld van belastingheffing in Box 3. Breukelaar: "Je mag het schilderij of beeld overigens niet meteen weer verkopen, maar moet het enkele jaren houden alvorens je het weer van de hand doet. Ik zal kunst kopen echter niet snel aanraden, tenzij het je om geestelijke voldoening gaat. Want het levert bijvoorbeeld geen dividend op."

De belasting op spaargeld en beleggingen kan eveneens omlaag worden gebracht door het vermogen in een BV onder te brengen. "Dat doe je niet met €30.000, maar wel met ruwweg €1 miljoen of meer", stelt Cor Overduin, partner bij Grant Thornton Accountants en Adviseurs. Volgens de fiscalist is een flex-BV in een handomdraai opgericht en bedragen de kosten daarvoor zo'n €600 tot 700.

Breukelaar geeft het voorbeeld van oudere die €900.000 heeft zitten in spaardeposito's en obligaties, AOW ontvangt maar geen pensioen. Als die persoon niets doet, behaalt die onder de nieuwe vermogensbelasting een rendement na belasting van slechts €1700. Wordt het kapitaal echter ondergebracht in een BV, dan hoeft er minder belasting te worden betaald en komt het rendement liefst €5500 hoger uit. Een vergelijkbaar alternatief voor een BV is een .

Buitenland

De financieel expert denkt dat sommige kapitaalkrachtigen ook gaan verhuizen naar landen die geen of nauwelijks belasting heffen op spaargeld en beleggingen. "Ik verwacht dat deze 'brede schouders' serieus gaan overwegen te vertrekken naar landen zonder deze belasting."

Volgens Breukelaar treft de nieuwe spaartaks met name (winkel)ondernemers en boeren die hun bedrijf hebben verkocht. Zij hebben meestal niet een pensioen op belastingvriendelijke wijze kunnen opbouwen. In plaats daarvan moeten zij op hun oude dag leven van een AOW-uitkering die wordt aangevuld door de nodige tonnen aan spaargeld.

"Deze mensen hebben altijd netjes belasting betaald en weinig fiscale voordelen gehad. En nu zij een flink vermogen op de bank hebben staan voor hun onbezorgde oude dag, worden zij gepakt door de fiscus. Bij die groep gaat de pijn zitten, tenzij zij er iets aan doen of het belastingplan veranderd wordt."

Bron: Telegraaf.nl