article banner
Tax

Geen overgangsmaatregelen voor kortingsduur 30%-regeling

Er komen geen overgangsmaatregelen met betrekking tot de verlaging van de maximale periode van de 30%-regeling van 8 tot 5 jaar. Aldus een aankondiging van de staatssecretaris van Financiën. Dit betekent dat werknemers de bestaande 30%-regeling kwijt raken, per 1 januari 2019, als die vijf jaar zijn overschreden.

Regelgeving kan veranderen, wees voorbereid

De staatssecretaris is kennelijk onder andere van mening dat de maatregel tijdig is aangekondigd en dat het gebruik van de belastingvrije vergoeding (oftewel een vergoeding voor extra territoriale kosten) toch afneemt na het vijfde jaar. Naar zijn mening kan wet- en regelgeving veranderen en is het aan ondernemingen om voorzieningen te treffen, om in te spelen op die wijzigingen, bij het aangaan van langlopende overeenkomsten.

"De aankondiging is een onverklaarbare stap en ondermijnt het vertrouwen van het publiek in het huidige wetgevingsproces", zegt Brian James, Global mobility adviseur bij Grant Thornton. "Als de overheid hieraan vasthoudt, leidt dit onvermijdelijk tot een toename van de administratieve en juridische lasten voor werkgevers, werknemers, rechtbanken en de regering zelf".

Gerelateerde artikelen