article banner
Advisory

Kan ik mijn bedrijf beter verkopen aan een Nederlandse of buitenlandse koper?

Evert Everaarts Evert Everaarts

Steeds vaker vinden bedrijfsovernames in een internationale context plaats

Evert Everaarts, manager binnen het internationale fusie en overname team van Grant Thornton, ziet deze toename al enkele jaren: “Internationale transacties hebben tegenwoordig zelfs de overhand binnen onze praktijk. Ondanks een kleine daling van het aantal internationale transacties in 2016 ten opzichte van 2015, verwacht ik dat de trend van groeiende internationale transacties doorzet. Dit komt onder andere door de verdergaande globalisering en de open Nederlandse economie.

Bovendien bleek uit het Grant Thornton International Business Report over Q4-2016 dat zakelijke leiders wereldwijd positieve verwachtingen hebben voor wat betreft economische ontwikkelingen in 2017. Dat is goed nieuws voor ondernemers die overwegen hun bedrijf te verkopen, want een verkoop aan een buitenlandse partij levert doorgaans zo’n 20% meer op dan een verkoop aan een Nederlandse koper.”

Sterke groei van internationale overnames

Uit de transactiedatabase van Zephyr blijkt dat tussen 2010 en 2016 het aantal grensoverschrijdende transacties, waarbij een Nederlands bedrijf aan een buitenlandse koper werd verkocht, gemiddeld met zo’n 7% per jaar is gegroeid. Maar ook Nederlandse bedrijven zijn actief in het buitenland met overnames. Hoewel dit, net als de binnenlandse transacties, wat aantallen betreft de afgelopen jaren redelijk stabiel is gebleven. In 2016 daalde het aantal overnames ten opzichte van het uitzonderlijk hoge aantal overnames in 2015. Mogelijk dat deze daling in 2016 werd veroorzaakt door de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen, wat een hoop onzekerheid bij bedrijven teweegbracht.

Rapport: Kan ik mijn bedrijf beter verkopen aan een Nederlandse of buitenlandse koper?

Kan ik mijn bedrijf beter verkopen aan een Nederlandse of buitenlandse koper cover

Meld u aan voor onze nieuwsbrieven

Wij brengen u graag op de hoogte van nieuwe inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering en strategie voor de gezondheidszorgsector.

Aanmelden