Met banksparen zet u geld apart met belastingvoordeel. U bouwt in de opbouwfase met uw inleg en het rendement daarop een tegoed op tot maximaal vijf jaar na het jaar dat u de AOW-leeftijd bereikt. Vervolgens ontvangt u in de uitkeringsfase periodiek uitkeringen (gedurende twintig jaar) uit uw opgebouwde tegoed. Overlijdt u, dan gaat het restant tegoed over naar uw erfgenamen. De inleg van banksparen is tot een bepaalde hoogte aftrekbaar van uw box 1 inkomen. De latere uitkeringen die u ontvangt zijn belast. De Belastingdienst belast uw tegoed nooit in box 3. Niet in de opbouwfase én niet in de uitkeringsfase.

Lijfrentesparen lijkt op banksparen. Het belangrijkste verschil is dat de uitkeringen bij lijfrentesparen levenslang zijn. Hierdoor is de hoogte van uw uitkering iets lager. Overlijdt u, dan gaan de uitkeringen geheel of gedeeltelijk over naar uw erfgenamen.

Onze adviseurs helpen u graag bij uw keuze voor bank- of lijfrentesparen en hoe u dit verwerkt in uw aangifte inkomstenbelasting.

Meld u aan voor de Vermogensupdate