Kun je eens iets over jezelf vertellen? Wie ben jij? Waar kom je vandaan? Wat is voor jou de ultieme manier om te ontspannen na het werk? Hoe breng jij het liefst je vrije tijd door?

Mijn naam is David Wiebring. Ik ben 32 jaar en ben geboren in Hoorn (Noord-Holland) en woon alweer 12 jaar in Amsterdam! Ik heb daar Fiscaal Recht gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Ontspanning na het werk haal ik over het algemeen uit fitness, hardlopen en motorrijden. Een uurtje na (of voor) werk werkt voor mij het beste om te ontspannen na een dag werken.

Het liefst breng ik overigens mijn vrije tijd door op een bootje (van mijzelf of vrienden) op de grachten van Amsterdam.

Wat vind je nou zo fijn aan motorrijden?

Ik denk het gevoel van absolute vrijheid. Ik heb zelf ook twee motoren en zodra ik opstap ervaar ik meteen dat gevoel van vrijheid!

Kun je ons eens meenemen in je functie bij Grant Thornton? Wat voor werkzaamheden doe je? Waarom is jouw rol als fiscalist de allerleukste?

Ik ben nu zo’n 3,5 jaar werkzaam bij Grant Thornton, inmiddels als Senior Consultant Tax. Ik ben ooit via-via in contact gekomen met mijn huidige manager. Zij vertelde me dat zij onder andere fiscale advisering voor sporters en artiesten deed. Iets waar ik aardig op aansloeg (tijdens mijn sollicitatie) en daarna, en haar woorden bleken inderdaad waarheid. Inmiddels werk ik nog steeds vol plezier op deze dossiers. Ik geef dus fiscaal advies aan sporters en artiesten, maar heb daarnaast ook andere cliënten (zoals familiebedrijven, vermogende particulieren en verscheidene expats). En waarom ik mijn baan leuk vind? Voor mij is het belangrijk dat ik plezier heb ik in wat ik doe, en dat is zeker het geval!

Wat is er dan zo leuk aan het (fiscaal) adviseren van sporters en artiesten?

Ik denk meerdere dingen. Sowieso heb je een connectie met deze mensen omdat ze jong zijn, ze communiceren direct en het contact is laagdrempelig. Maar het spreekt natuurlijk ook tot de verbeelding wat ze doen. Ik ben zelf een voetbal-/sportliefhebber en kan mij dus goed inleven in mijn cliënten. En ik zie gewoon heel veel interessante adviesmogelijkheden bij deze cliënten.

Aan wat voor adviesvraagstukken moet ik dan denken?

Eigenlijk alles wat er rondom de sporter/artiest gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer iemand een transfer maakt naar het buitenland, kunnen wij alles rondom de loonbelasting regelen. We kijken waar iemand qua netto salaris ongeveer op uit zou komen, om te beoordelen of het geschetste beeld van de club realistisch is. Soms gaan cliënten beleggen, spelen er zaken in de familiaire sfeer, maken we testamenten op, hebben we het over schenkingen. Of de aankoop/verhuizing van een auto. Het kan echt van alles zijn!

Heel divers! En heb je dan contact met de sporter/artiest zelf?

Dat verschilt. Met sommige van hen hebben we direct contact, en in sommige gevallen neemt een zaakwaarnemer/broer/zus/moeder/manager het contact waar. In beide gevallen kan dit heel goed werken.

Je bent nu 3,5 jaar onderdeel van deze organisatie. Hoe ervaar jij het werken binnen Grant Thornton? Hoe ervaar je de cultuur?

Ik ervaar een cultuur waar ik echt iedereen kan benaderen. Dat klinkt heel cliché, maar zo zie ik het echt. Ik zie mijn collega’s als gelijkwaardig en ik ervaar de cultuur dan ook als vriendelijk en gemoedelijk. Kreten als “work hard, play hard” zijn misschien voor andere kantoren mooi, maar bij ons is het denk ik meer “doe maar normaal en lever kwaliteit”.

David:

"Ik zie mijn collega's als gelijkwaardig en ervaar de cultuur als vriendelijk en gemoedelijk."

Bedoel je dan een vrij nuchtere cultuur?

Ja, inderdaad.

Heb je bepaalde momenten in je carrière waar jij trots op bent?

Toen ik nog niet zo lang werkte bij Grant Thornton kreeg ik de mogelijkheid om naar een cliënt toe te gaan (die ik alleen kende van Studio Sport) om uit te leggen wat wij voor hem konden betekenen. Ik werd hierin redelijk vrijgelaten en ik mocht vanuit vertrouwen zelf het gesprek aangaan met de cliënt. Inmiddels is deze persoon al een aantal jaren cliënt van mij. Dat gesprek is dus wel goed gegaan 😉. Natuurlijk is zoiets spannend, maar je ziet dat het positief uitpakt als je de ruimte en het vertrouwen krijgt om zoiets te doen.

David:

"Al vrij snel kreeg ik het vertrouwen en de vrijheid om zelf naar een cliënt te gaan om te spreken over waarom hij ons zou moeten kiezen als adviseur."

Heb je het idee dat er binnen de organisatie (en specifiek binnen jouw unit/serviceline) ruimte is voor jouw ideeën en initiatieven?

Zeker, ik word bijvoorbeeld vrij gelaten om veel acquisitie targets te benaderen. Ook al ben ik nog geen manager of partner en is het niet alledaags dat dit gebeurt. Toch krijg ik binnen de General Practice, de afdeling waar ik werk, de ruimte om dit te doen.

Voel jij je empowered in jouw carrière binnen Grant Thornton?

Voor mijzelf is het belangrijk om fit te zijn om goed te kunnen presteren in mijn werk en mijn dagelijks leven. Ik voel mij empowered doordat Grant Thornton mij de vrijheid geeft om mijn eigen dagen in te richten: als ik voor mijn werk lekker wil gaan sporten, om vervolgens goed mijn werk te kunnen doen, vind ik dat heel fijn. Ik vind het vreselijk om hele dagen stil te zitten en kan veel beter presteren als ik naast mijn werk actief bezig kan zijn. Ik ervaar de vorm van zelfstandigheid die mij is toevertrouwd als heel prettig.

Wat voor ideeën heb jij nog voor de organisatie of voor je eigen carrière?

Schouders eronder en samen (en voor jezelf) iets moois neerzetten. Het samen (als één team) gaan voor een mooi resultaat staat voor mij wel centraal. Dat doel moeten we binnen Grant Thornton blijven behouden.

En ik zou wel een bedrijfssport (uurtje) willen 😉. Het zou bijvoorbeeld tof zijn als Grant Thornton daar tijd voor beschikbaar maakt, zodat iedereen op zijn/haar eigen manier fit kan blijven.

David:

"Doordat Grant Thornton mij een bepaalde vorm van zelfstandigheid geeft, voel ik mij empowered."

Werken bij Grant Thornton

Wie werkt bij Grant Thornton ontwikkelt zich razendsnel. Door persoonlijke begeleiding, opleidingen en een gevarieerd klantenpakket helpen we je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om te groeien. Ben je benieuwd geworden naar onze functies?

Bekijk de vacatures