article banner
Tax

Wat heeft u aan een Bindende Tariefinlichting?

Wanneer u goederen importeert of exporteert is het handig om in bezit te zijn van een Bindende Tariefinlichting (BTI). Op verzoek geeft de Douane een BTI voor goederen af. Op deze BTI staat welke zogenoemde Gecombineerde Nomenclatuur (GN) code voor het goed geldt. Waarom moet u een BTI aanvragen? En welke voordelen heeft een BTI voor u?

Hoe werkt het gebruik van een BTI?

Wanneer u goederen importeert of exporteert, bijvoorbeeld na de Brexit, is het handig om een BTI bij de Douane aan te vragen. Door het gebruik van een BTI voorkomt u dat een verkeerde goederencode gebruikt wordt. Zo voorkomt u dat mogelijk teveel of te weinig douanerechten worden geheven.

Een juiste indeling in de GN kan ook van belang zijn in verband met andere heffingen die bij invoer van toepassing zijn, zoals antidumpingheffing. Ook kunt u met de BTI vertraging van het invoerproces voorkomen. En zonder een BTI kan er discussie ontstaan tussen u en de douaneambtenaar over de gebruikte goederencode met als gevolg dat de Douane uw goederen vasthoudt.

De BTI geeft u drie jaar lang zekerheid omtrent de tarieven die u moet betalen bij invoer. Na de afgifte van een BTI bent u in alle lidstaten van de Europese Unie verplicht gebruik te maken van deze BTI-beschikking. Het juist invullen van het formulier vraagt specialistische kennis en expertise. Gebeurt dit niet goed? Dan kan het zijn dat u teveel invoerrechten betaalt bij invoer. Een deskundige blik naar de juiste GN code kan dus veel invoerrechten besparen. 

Intrastat aangifte

Handelt u binnen de Europese Unie en overschrijdt u de aangiftedrempel? Dan krijgt u te maken met een opgaveplicht voor het Intrastat-stelsel. Een van de vereisten hiervoor is het opgeven van een 8-cijferige goederencode, waarbij het van belang is dat dit de juiste goederencode is. Het stelselmatig indienen van een onjuiste goederencode kan namelijk leiden tot een boete.

De BTI is niet verplicht, maar kan er wel voor zorgen dat u er zeker van bent dat u de juiste goederencode aangeeft. Wanneer u alleen binnen de Europese Unie handelt is het niet mogelijk om een BTI aan te vragen. Wanneer u twijfelt of u de juiste goederencode gebruikt, doet u er goed aan om dit met een specialist te bespreken.

Btw-tarieven in binnen- en buitenland

De btw kent verschillende tarieven per land. Doet u internationaal zaken? Dan kan het gaan om een flink aantal verschillende tarieven. Om het juiste btw-tarief van uw product vast te stellen moet u aantonen om wat voor product het gaat en kan de goederencode erg behulpzaam zijn. Bij het gebruik van een onjuiste goederencode kan het voorkomen dat u ten onrechte meer of minder btw moet afdragen. 

Productregistraties

Ook bij productregistraties om goederen te mogen verkopen binnen de Europese Unie is er een zeer zorgvuldige beoordeling van het product noodzakelijk. Bij complexe goederen zoals voedingssupplementen luistert dat erg nauw. Bij het aanvragen van de productregistratie en een BTI is het van belang dat deze in overeenstemming komen. Dit vraagt soms zeer specialistische kennis.

Wilt u meer weten over het aanvragen van een BTI? Neemt u dan contact op met onze douaneadviseurs.

Actualiteiten