Heeft u te maken met een cyberincident? Neem 24/7 contact met ons op.

Corporate finance

Fusies en overnames in Nederland laten krachtig herstel zien in 2020

We hebben een bewogen fusie en overname-jaar achter de rug. Na de eerste lockdown in maart viel de dealactiviteit grotendeels stil, om in de tweede helft van het jaar weer op te bloeien alsof er niets gebeurd is. Kopers en verkopers willen niet langer wachten, maar doorgaan met ondernemen en investeren. Ondanks de beperkingen en bedreigingen vanwege de coronacrisis liggen er nog volop kansen om succesvolle deals uit te voeren.
Onderwerpen
Onderzoek naar bedrijfsovernames

Ieder halfjaar doen wij onderzoek naar bedrijfsovernames in Nederland, zowel fusies als overnames. Overweegt u uw bedrijf te verkopen of een bedrijf te kopen? Download dan ons onderzoek om meer te weten te komen over de stand van zaken in de fusie- en overnamemarkt. En vooral ook welke bedreigingen en kansen zich in de (nabije) toekomst mogelijk voordoen als het gaat om bedrijfsovernames.

Tweede halfjaar 2020 meer fusies en overnames dan een jaar eerder

De fusie en overnamemarkt heeft zich na de zomer krachtig herpakt. Veel deals die door corona tijdelijk in de ijskast stonden zijn alsnog uitgevoerd. Investeerders en ondernemers wilden eerst weten wat de gevolgen van de crisis waren. Nu de directe gevolgen van de corona-maatregelen beter te overzien zijn, wordt er weer volop geïnvesteerd en ondernomen.

Opvallend hoge waarderingen; vooruitzichten bedrijfsverkoop zijn goed

De waarderingen zijn begin 2020 gedaald, maar hebben zich voor bedrijfsverkopen goed hersteld. De vooruitzichten voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen zijn goed. De multiples die we bij beursgenoteerde bedrijven zien en de transacties waar wij zelf bij betrokken zijn, voorspellen in dit opzicht een positief 2021.

Automatisering en health bijzonder in trek

Er is een duidelijke verschuiving zichtbaar in populaire sectoren voor fusie en overnametransacties. Het zal niet verbazen dat sectoren die door corona belangrijker worden, zoals ICT, automatisering en health, bijzonder populair zijn onder kopers.

Fusie en overnameproces past zich aan coronacrisis aan

De dynamiek van fusie en overnameprocessen is veranderd. Zeker in het begin was het onwennig met digitale meetings en veel onzekerheid over de impact van corona op transacties. Teams en Zoom zijn inmiddels helemaal ingeburgerd en zeker voor internationale transacties is dit een uitkomst. Naast de negatieve impact van corona is er nu ook aandacht voor de eventuele positieve gevolgen, zoals bijvoorbeeld besparingen op reiskosten en evenementen.

Wilt u advies voor het kopen van een bedrijf? Of juist de verkoop van uw bedrijf? Neem contact op met onze specialisten!