De Werkkostenregeling (WKR) maakt het mogelijk om - onder voorwaarden belastingvrije vergoedingen aan uw werknemers te doen. De WKR beschrijft drie zaken:

  • Welk deel van uw loonkosten belast is,
  • Welk deel vrijgesteld is,
  • Welk deel kan worden toegewezen aan de 'vrije ruimte'

Wat kan de WKR betekenen voor uw werknemers, of voor u als directeur-grootaandeelhouder? Dit leggen uit we in onze whitepaper.

Wat houdt de vrije ruimte in?

De vrije ruimte bestaat uit een percentage van de loonkosten van een bedrijf, inclusief het totale belastbare inkomen van alle werknemers. Bijvoorbeeld, basissalarissen en andere componenten zoals de fiscale bijtelling voor een bedrijfsauto zijn inbegrepen.

Wat zijn de voordelen voor uw werknemers?

Wanneer u een werknemer een loonsverhoging geeft, zullen uw loonkosten aanzienlijk stijgen ten opzichte van het nieuwe nettoresultaat van uw werknemer. De WKR kan een oplossing bieden. U mag tot 2.400 euro per werknemer per jaar toewijzen aan de vrije ruimte, zonder aanvullende eisen.

Wie is verantwoordelijk voor de WKR?

De salarisadministratie is verantwoordelijk voor de verwerking van de meeste vaste kostenvergoedingen en voorzieningen, evenals de mogelijke eindheffingsbelasting die verschuldigd is bij de aangifte loonheffingen. Sommige vergoedingen worden echter rechtstreeks verwerkt door de financiële afdeling. Andere kosten, zoals personeelsuitjes, lopen via HR. Daarom is het belangrijk om goede coördinatie tussen de genoemde afdelingen te hebben.

Download het whitepaper