article banner
Brexit

Brexit: Denktank VK regering vreest totale ontwrichting

Bob van der Steen Bob van der Steen

British Influence, de denktank van de Britse regering, vreest voor een totale ontwrichting van de in- en uitvoer met de Europese Unie (EU). De conclusie van de denktank is op zijn minst opmerkelijk.

Lid blijven van de EU zonder politieke invloed

Volgens plan verlaat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 de EU. De regering May streeft naar een overgangsperiode, zodat het Britse bedrijfsleven maar één keer te maken krijgt met nieuwe douaneregels. De denktank denkt dat dit maar op één manier kan, namelijk dat het Verenigd Koninkrijk alle regels van de EU blijft naleven en alleen de politieke instellingen verlaat. Dus eigenlijk is de conclusie van de denktank die voor de Britse regering werkt: lid te blijven van de EU, maar zonder dat het Verenigd Koninkrijk politieke invloed heeft.

Nieuwe douaneformaliteiten kost bedrijfsleven 4 miljard Britse Pond

Concreet betekent dit blijven betalen voor het lidmaatschap, de migratieregels blijven toepassen, maar het stemrecht opgeven. De denktank verwacht dat de invoering van nieuwe douaneformaliteiten Britse bedrijfsleven alleen al 4 miljard Britse Pond gaat kosten.

Wij stellen ons voor dat dit niet erg aantrekkelijk klinkt voor de Britten, waardoor de verdeeldheid over de Brexit alleen maar groeit. Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt hier ook last van. Er is nog geen duidelijkheid welke richting dit opgaat, hoe een bedrijf zich kan voorbereiden op de Brexit, welke kosten hiermee gemoeid zijn en of het allemaal wel gaat gebeuren.

Heeft u vragen met betrekking tot Brexit en de mogelijke gevolgen voor de in- en export? Neem contact op met Bob van der Steen.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit