article banner
Brexit

Brexit update: Boris Johnson speelt het hard!

Bob van der Steen Bob van der Steen

Na een tijd van relatieve rust, staat Brexit weer volop in de belangstelling. Vooral in het Verenigd Koninkrijk waar de nieuwe Britse premier Boris Johnson geen gelegenheid voorbij laat gaan de Europese Unie (EU) belachelijk te maken en te dreigen met een no-deal Brexit per 31 oktober 2019. Echter, hoe groot is die kans?

EU: De huidige deal moet blijven staan

Niet geheel kansloos, zou ik zeggen. Met Johnson weet u het nooit en kan het alle kanten op. De EU heeft voorlopig laten weten constructief en hard te willen meewerken aan een oplossing, maar de deal blijft zoals die is afgesproken. Johnson op zijn beurt heeft laten weten pas te komen praten met de EU, als deze bereid is haar positie te wijzigen. Denk dan vooral aan de backstop voor de Ierse grens. Voor de EU is dit onbespreekbaar, omdat de EU hiermee Ierland in de steek zou laten. Vermoedelijk redeneert Johnson dat de EU meer gebaat is bij een deal dan het Verenigd Koninkrijk en dat de EU daarom eerder door de knieën zal gaan. Althans dat straalt hij uit.

Steun Ierse bevolking neemt af

Uit peilingen blijkt overigens dat de steun onder de Ierse bevolking voor de huidige aanpak afbrokkelt. Ierland zal veel last krijgen van een grens met controles en dergelijke. Het is niet voor niets dat de EU miljarden steun heeft toegezegd, mocht het zover komen. Echter, het zijn toch barstjes in het bastion. Daartegenover staat dat Schotland Johnson heeft laten weten een nieuw referendum voor onafhankelijkheid te houden. In ieder geval bij een no-deal Brexit. In Wales wordt de roep daarom ook steeds sterker.

‘War cabinet’ op ramkoers

Het ‘war cabinet’ van Johnson ligt in ieder geval op ramkoers. Maar is een no-deal Brexit echt wat hij wil? Of willen ze eerst verkiezingen winnen, een meerderheid halen en zo het parlement naar de hand krijgen? Om er op die manier andere voorstellen door te krijgen. Iets wat tot nu toe nog niet is gelukt. Er zijn tevens ontwikkelingen gaande waaruit men zou kunnen concluderen dat Johnson het Parlement buitenspel wil zetten, als hij niet zijn zin krijgt. Met Johnson aan het roer is het gissen.

In ieder geval worden het roerige tijden. Mocht Brexit voor u van belang zijn, bereid u dan voor en houd daarbij rekening met een no-deal Brexit. We zullen het weldra weten.

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit

Meld u aan voor onze nieuwsbrieven

Wij brengen u graag op de hoogte van nieuwe inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering en strategie voor de gezondheidszorgsector.

Aanmelden