btw

Eén loket voor invoer goederen geringe waarde: stukken eenvoudiger!

Door:
insight featured image
U kunt voortaan de btw van álle EU-landen aangeven én betalen via de nieuwe Invoerregeling Import One-Stop Shop (IOSS): een vereenvoudigd ‘éénloketsysteem’. U geeft hier de invoer van geringe goederen en B2C verkopen aan en voorkomt zo dat u zich moet registreren in alle landen waar u levert. Daarnaast krijgt u onder deze invoerregeling een speciale btw-vrijstelling. Hoe werkt dit?
Onderwerpen

Vanaf 1 juli 2021 betaalt u altijd btw over uw ingevoerde goederen. Komen de goederen binnen in een andere lidstaat dan de eindbestemming? Dan moet u gebruikmaken van douanevervoer en moet die lidstaat de goederen vrijgeven. Dit zorgt voor extra kosten en vertraging van uw levering.

IOSS zorgt voor snellere levering

IOSS zorgt voor een 'green channel’ voor uw ingevoerde goederen: een snelle douaneafhandeling voor zendingen van maximaal 150 euro. Daarnaast geeft IOSS goederen, bestemd voor afnemers gevestigd in andere EU-lidstaten dan waar de goederen de EU binnenkomen, sneller vrij.

Kunt u zich ook voor IOSS registreren?

U kunt zich voor IOSS registeren als u voldoet aan de volgende criteria:

  • U levert goederen rechtstreeks van buiten de EU aan een consument (of een bedrijf die geen btw-aangifte hoeft te doen).
  • De gezamenlijke waarde van de goederen die u verzendt, is minder dan150 euro (exclusief verzekering en verzendkosten) en u verzorgt de verzending zelf.
  • U verkoopt geen goederen met accijns.

Hoe registreert u zich?

Voldoet u aan bovenstaande criteria, dan kunt u zich via het zakelijke portaal van de Belastingdienst registreren voor de Invoerregeling (IOSS). U ontvangt dan een IOSS-nummer.

Hoe registreert een niet-EU bedrijf zich voor IOSS?

Een niet-EU-bedrijf kan zich alleen rechtstreeks registreren als deze is gevestigd in een land waarmee de EU een verdrag inzake wederzijdse datawisseling heeft gesloten en het bedrijf de goederen vanuit dat land naar de EU levert. In alle andere gevallen kan alleen een tussenpersoon/fiscale vertegenwoordiger de registratie voor de IOSS van een niet-EU-bedrijf verzorgen.

Wat doet u met de voorbelasting?

U kan incidentele btw-voorbelasting niet aftrekken via de IOSS-aangifte. U moet hiervoor het volgende doen:

  • Bent u een in de EU gevestigde belastingplichtige, dan moet u dit terugvragen via het (online) EU-systeem voor btw-teruggaaf.
  • Bent u een niet in de EU gevestigde belastingplichtige, dan moet u dit direct terugvragen bij de belastingdienst van het EU-land waar u de kosten heeft gemaakt.

Heeft u advies nodig?

Het internationale indirecte belastingteam en het digitale adviesteam van Grant Thornton helpen u graag bij uw btw/douanezaken, compliance en het updaten van uw systemen en processen.

Neem hiervoor contact op met één van onze adviseurs